كيف بدأ الاحتفال بعيد الملك في هولندا؟

NTR

In 1885 krijgen we een nieuwe feestdag: 31 augustus, de verjaardag van prinses Wilhelmina: prinsessedag. Als in 1890 de prinses koningin wordt, wordt de prinsessedag ook koninginnedag. De koningin wordt in 1902 opeens ziek, maar als blijkt dat ze weer aan de beterende hand is, wordt haar Koninginnedag een echt volksfeest. De vlag mag uit het raam en de oranjebitter uit de fles.
De dochter van Wilhelmina, prinses Juliana, trouwt met ene Bernhard. Elk jaar krijgt ze voor paleis Soestijk een bloemenhulde op haar verjaardag op 30 april. En als Juliana eenmaal koningin wordt, verplaatst Koninginnedag ook naar die datum. Vanaf de jaren ’50 kan iedereen genieten van dit defilé, thuis op zijn eigen televee.
In 1980 neemt Beatrix het staatshoofdstokje van haar moeder over. Zij is van 31 januari, maar 30 april doet nog steeds wat de koningin wil. Met de inhuldiging van Koning Willem Alexander verandert de datum én de benaming van onze nationale feestdag: Koninginnedag wordt Koningsdag en valt op de verjaardag van de Koning: 27 april. En Een dag later vieren we de koning onder de katers.