In dit dossier vind je onderwerpen die te maken hebben met de Nederlandse cultuur en samenleving. Wat vinden we belangrijk, wat zijn onze normen en waarden en hoe gaan we om met alledaagse dingen. Filmpjes om een goed beeld te krijgen van de Nederlandse maatschappij.

Vrijheid van meningsuiting

Of je nou ontzettend houdt van ons koningshuis of juist helemaal niet: dat mag je in Nederland vrijelijk zeggen. Dit zonder dat je vooraf toestemming hoeft te vragen! Deze vrijheid van meningsuiting is een van de pijlers onder onze democratie.

Vrouwenrechten: vanzelfsprekend?

De meeste jonge vrouwen in Nederland studeren, werken en plannen zelf wanneer ze aan kinderen beginnen. Maar daar is hard voor gestreden. Voor 1960 ging dat nog heel anders. Als vrouw trouwde je, werd je huisvrouw en zorgde je voor de kinderen. Gelukkig kwam daar in de jaren '60 verandering in.

Homoseksualiteit is een recht in Nederland

In Nederland mag iedereen zijn eigen seksuele voorkeur hebben. Nederland is een van de meeste tolerante landen ten aanzien van homoseksualiteit. Homoseksuelen hebben dezelfde rechten als ieder ander en ze kunnen met elkaar trouwen

Wat is euthanasie?

In Nederland kunnen mensen met een zeer ernstige en dodelijke ziekte ervoor kiezen om hun leven eerder te beëindigen met de hulp van een arts. Dat heet euthanasie.

Wat geloven Nederlanders?

Van alle Nederlanders is ongeveer de helft gelovig. De meesten van hen zijn christen. Christenen geloven dat Jezus de zoon van God is en lezen de Bijbel. Zondag is een speciale dag voor christenen, dan gaan ze naar de kerk. In dorpen zijn winkels meestal gesloten op zondag, maar in de grote steden tegenwoordig niet meer. 

Zwanger zijn en een baby krijgen in Nederland

Als je nieuw bent in Nederland en zwanger wordt, komen er veel nieuwe dingen op je af. Nederland heeft andere gebruiken en gewoonten rond zwanger zijn en de geboorte van een kind. Een compleet beeld daarover krijg je door te kijken naar deze video over geboorte, een aflevering van Het Klokhuis.

Scheiden in Nederland

Stel: je wilt scheiden van je partner. Hoe gaat dat in Nederland en maakt het verschil of je nieuwkomer bent?

Als jij en je partner willen scheiden op de Nederlandse manier moet je minimaal een half jaar in Nederland zijn en beide kiezen voor het Nederlands rechtssysteem. Het aanvragen van een scheiding begint met een verzoek op papier tot echtscheiding. Dit verzoek doe je via een advocaat.

Begraven of cremeren?

Als je in Nederland dood gaat, word je of begraven of gecremeerd. Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om gecremeerd te worden, maar wat houdt cremeren precies in?

In Nederland moet een crematie of begrafenis uiterlijk plaatsvinden op de zesde werkdag na de dag van overlijden. Het cremeren gebeurt meestal meteen na de afscheidsdienst. Met een korte steekvlam wordt de kist aangestoken. Dit wordt gedaan om de oven temperatuur te verhogen tot 1200 graden die nodig is om het lichaam te verbranden. Het cremeren van een lichaam duurt anderhalf uur. De familie mag aanwezig zijn bij het invoeren van de kist.