Net in Nederland praat je bij over het Nederlands Koningshuis aan de hand van vijf vragen.

1. Waarom heeft Nederland een koningshuis?

Sinds 2013 heeft Nederland een koning. Hij heet koning Willem-Alexander. Jarenlang was zijn moeder Beatrix de koningin van Nederland met aan haar zijde haar man prins Claus. In 2013 droeg ze de troon over aan haar zoon Willem-Alexander. 

Dat Nederland een monarchie is, komt eigenlijk door de Franse bezetting van Nederland van 1795 tot 1813. Hoe dat zit, zie je in deze video.

2. Waarom is oranje de nationale kleur van Nederland?

Op feestdagen en tijdens belangrijke voetbalwedstrijden kleurt Nederland oranje. Waarom eigenlijk? Waarom niet rood, wit of blauw, zoals de kleuren in de Nederlandse vlag? Dat komt door een plaats in Frankrijk, Orange.

3. Hoe is Koningsdag ontstaan?

Vanaf 2014 vieren we geen Koninginnedag meer maar Koningsdag. Eigenlijk is er niets verandert. Het is nog steeds een echt volksfeest, inclusief vlag, wimpel, oranjebitter en een kater de volgende dag.

Wanneer is de traditie om de verjaardag van de koning of koningin te vieren eigenlijk begonnen?

4. Waarom is de man van de koningin geen koning?

Koningin Beatrix had prins Claus aan haar zijde, Koning Willem-Alexander heeft koningin Maxima aan zijn zijde. Waarom was prins Claus geen koning en Maxima wel koningin? Wij weten bijna zeker dat heel veel Nederlanders het antwoord op deze vraag niet weten.

5. Wat mag je wel en niet zeggen over de koning?

De koning is ons staatshoofd. Mag je in Nederland het staatshoofd beledigen? Nee, dat mag niet. Maar dat wil niet zeggen dat je geen grapjes mag maken over onze koning. Nederlanders zijn dol op satire, en ook onze koning is daar vaak onderwerp van. Ook even lachen?

Geschiedenis Koningsdag

Op 31 augustus 1885 werd in Nederland ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van Prinses Wilhelmina de eerste Prinsessedag gevierd. Deze dag was de voorloper van Koninginnedag. In 1891 werd in Nederland de eerste echte Koninginnedag gevierd en groeide in de jaren daarna uit tot een echt volksfeest. In 1948 volgde Koningin Juliana haar moeder op. Zij vierde net als Koningin Wilhelmina Koninginnedag op haar eigen verjaardag: 30 april. Koningin Beatrix besloot bij haar aantreden als Koningin, uit respect voor haar moeder, Koninginnedag op 30 april te blijven vieren. Sinds het aantreden van Koning Willem Alexander vieren we Koningsdag op 27 april op zijn verjaardag.

Bron: Koninklijkhuis Rijksoverheid