De Nederlandse Politiek, een introductie

Wat is de Tweede Kamer?

Je hebt in 2017 vast heel veel gehoord en gezien over de Tweede Kamer. Op 15 maart heeft Nederland gestemd voor een nieuwe Tweede Kamer. De uitslag daarvan betekent dat de samenstelling van de Kamer verandert en dat er uiteindelijk ook een andere, nieuwe regering komt. Bij de helft van alle leden van de Tweede Kamer is vertrokken na de verkiezingen. Er zijn 71 nieuwe mensen in de Kamer gekozen. Maar wat gaan zij doen? Wat doet de Tweede Kamer? En wat heeft dat te maken met alle wetten en regels in Nederland?

 

Hoe meer zetels, hoe meer invloed

Een week na de verkiezingen voor de Tweede kamer op 15 maart is de definitieve uitslag bekend gemaakt. Dertien partijen hebben zetels bemachtigd in de Tweede Kamer. Er zijn 150 plaatsen  in de Tweede Kamer en we noemen deze zetels. Hoe meer zetels een partij heeft, hoe meer invloed de partij kan uitoefenen in Nederland. Dit is de uitslag in zetels in de Tweede Kamer:

VVD - 33 zetels
PVV - 20 zetels
CDA - 19 zetels
D66 - 19 zetels
GroenLinks - 14 zetels
SP - 14 zetels
PvdA - 9 zetels
ChristenUnie - 5 zetels
Partij voor de Dieren - 5 zetels
50PLUS - 4 zetels
SGP - 3 zetels
DENK - 3 zetels
Forum voor Democratie - 2 zetels

Zoveel meningen, zoveel partijen

De vrijheid van meningsuiting is zeer belangrijk in Nederland. Daarom zijn er veel politieke partijen met veel verschillende perspectieven zoals liberaal, socialistisch, sociaal-democratisch, christen-democratisch. Elke partij heeft een eigen mening over politieke onderwerpen.

Op wie zal ik stemmen?

Nederland is een democratie. Dat betekent dat het volk een belangrijke stem heeft in het landsbestuur.  Via verkiezingen beslist de bevolking hoeveel zetels elke partij krijgt in de Tweede Kamer. Stemmen is een recht voor iedere Nederlander van boven de 18 jaar. Als nieuwkomer mag je pas stemmen voor het parlement nadat je bent genaturaliseerd.

Wie is de baas in Nederland?

Nederland is een democratie. Dat betekent de volks regeert! Maar via wie? De Tweede Kamer of De eerste Kamer ? De  Koning of de Ministers?