In Nederland hebben we net als in veel andere landen speciale (feest)dagen. Dit zijn de belangrijkste die je moet kennen.

Sinterklaasfeest

Pakjes, pepernoten en pieten! In Nederland vieren we elk jaar op 5 december Sinterklaas. Kinderen zingen speciale liedjes, zetten hun schoen en krijgen cadeautjes. Hoe kan dat nou? Sinterklaas die alle kinderen in Nederland cadeautjes geeft, pieten die over de daken lopen en een stoomboot die ieder jaar helemaal uit Spanje komt? Dat kan toch niet waar zijn?! Toch vertellen we dit verhaal elk jaar weer aan alle kinderen in Nederland, totdat ze het net als jij niet meer geloven. Natuurlijk hopen we dat ook jij meedoet en dit geheim niet verklapt...

Kerstmis!

Natuurlijk vieren we in Nederland ook Kerstmis. De een misschien wat uitgebreider, dan de ander, maar de meeste Nederlanders halen hoe dan ook een kerstboom in huis. Die hangen we vol met lichtjes, ballen en slingers.

Koningsdag

Vanaf 2014 vieren we geen Koninginnedag meer maar Koningsdag. We vieren de verjaardag van Koning Willem-Alexander. Het is een echt volksfeest, inclusief vlag, wimpel, oranjebitter en een kater de volgende dag. Wanneer is de traditie om de verjaardag van de koning of koningin te vieren eigenlijk begonnen? 

Pasen

Waarom is Pasen elk jaar op een andere datum en wat hebben eieren en hazen er mee te maken? De Paashaas, paaseitjes, paasvuren en kerkdiensten, in deze video leer je wat Pasen nou precies voor feest is!

Nationale herdenking 4 mei

Ieder jaar op 4 mei staat Nederland stil bij de slachtoffers die na het begin van de Tweede Wereldoorlog gevallen zijn. Deze dag houdt de herinnering levend aan alle Nederlanders die sindsdien in andere oorlogen omgekomen zijn.

Bevrijdingsdag

Met het aansteken van het bevrijdingsvuur in de nacht van 4 op 5 mei begint Bevrijdingsdag. Wij vieren dan dat je in Nederland vrij kunt leven

Carnaval

Carnaval is een katholiek feest. In de zuidelijke provincies Noord-Brabant en Limburg wonen veel katholieken. Daarom wordt Carnaval voornamelijk in het zuiden van Nederland gevierd. In Nederland noemen we dat ‘beneden de rivieren’. Met rivieren bedoelen we de Rijn, de Maas en de Waal. In de plaatsen die onder die rivieren liggen zul je van 26 tot en met 28 februari veel van het Carnaval merken. Winkels zijn dicht, mensen lopen verkleed op straat en scholen hebben vakantie.

Oud en Nieuw

Op 31 december vieren we in Nederland de overgang naar een nieuw jaar. We spelen die avond spelletjes met elkaar, eten een oliebol en steken na 00.00 uur vuurwerk af. Jonge mensen gaan meestal de stad in, oudere mensen vieren het feest vaak gewoon lekker thuis.