Nederland staat bekend als een progressief land. Abortus, homoseksualiteit en drugs zijn onderwerpen waar weinig Nederlanders van opkijken. We vinden het heel gewoon om daar over te praten. Zo kan iedereen zijn, wie die wilt zijn. Geen taboes dus!

Homoseksualiteit

Qua homoseksualiteit is Nederland tolerant. Homoseksuelen hebben dezelfde rechten als ieder ander en ze kunnen met elkaar trouwen. Veel Nederlanders hebben de indruk dat de meerderheid van vluchtelingen en nieuwkomers hier tegen zijn, maar onderzoek van het tv-programma Een Vandaag laat iets totaal anders zien.

Nare herinneringen? Praat erover met een psycholoog

Eindelijk. Je bent aangekomen in Nederland en je kunt hier voorlopig blijven. Waar je vandaan komt en onderweg heb je misschien angstige situaties meegemaakt, of dingen gezien die je niet kunt vergeten en die je ’s nachts uit je slaap halen.

Iedereen is wel eens angstig. Maar bij een angststoornis is die angst ongegrond: er bestaat geen echt gevaar. Door een angststoornis is een normaal leven leiden heel moeilijk. In de volgende video wordt uitgelegd wat een angststoornis is en hoe deze in Nederland wordt behandeld.

Besnijdenis

In het Midden-Oosten en Noord-Afrika is besnijdenis een gebruik. Bij jongens wordt tijdens de besnijdenis de voorhuid van de penis verwijderd. In enkele Afrikaanse landen vindt ook vrouwenbesnijdenis plaats, waarbij de clitoris en soms ook de schaamlippen worden weggesneden. In Westerse landen is dat strafbaar: vrouwenbesnijdenis wordt gezien als verminking. Het is streng verboden.

Als je je zoon wilt laten besnijden om religieuze of hygiënische redenen, kun je dat aangeven bij het consultatiebureau. Je vertelt dat je je zoon wilt laten besnijden vanwege een medische reden, bijvoorbeeld om infecties te voorkomen. Het consultatiebureau verwijst je dan door naar een organisatie die jongensbesnijdenis uitvoert.