Besan is een nieuwkomer in Nederland. Ze woont hier sinds twee en half jaar. In het land waar ze vandaan komt, heeft Besan een studie afgerond, maar haar diploma is niet hetzelfde als die ze in Nederland zou krijgen. Daarom wil ze in Nederland verder studeren. Ben je ook nieuwkomer en heb jij net als zij veel vragen over studeren, zoals wat is de eerste stap en wie kan jou op weg helpen? Dan is Besans zoektocht ook een beetje jouw zoektocht! Ze neemt je bij de hand in haar vlog Verder studeren met Besan.

Introductie

“Ik ben een van de nieuwkomers die als redacteur bij Net in Nederland werkt. Terwijl ik hier aan het werk ben, realiseer ik me hoe belangrijk het is om een Nederlands diploma te hebben. Als je in Nederland een diploma hebt behaald, dan is het makkelijker om straks een goede baan met een goed inkomen te vinden.
Het is voor nieuwkomers die net als ik ambitieus zijn en graag in Nederland willen doorstuderen, lastiger in vergelijking met studenten die hier geboren zijn. Het begint al met het zoeken naar een studie: welke zijn er allemaal? Ga met mij mee op zoektocht, ik zal stapje voor stapje uitleggen hoe ik het heb aangepast. Hopelijk beantwoord ik al jouw vragen in mijn vlog.
Bij elke aflevering bied ik handige informatie, die ik heb verzameld en niet in de video kon noemen. Veel plezier en succes!”

Zoek je een studie in Nederland?

  • De Nederlandse taal :

Het is belangrijk als je in het Nederlands wilt doorstuderen om het Staatexamen te halen. Op dit niveau kun je je inschrijven voor verschillende opleidingen. Soms is het universititaire systeem anders en moet je nog een ander toelatingsexamen doen, maar meestal is het hetzelfde niveau als het Staatsexamen.

  • Je eigen interesse:

Veel nieuwkomers hebben hun studie in hun land van herkomst niet afgerond. Daarom kiezen ze in hun nieuwe land meestal voor dezelfde opleiding. Anderen zijn nog niet naar de universiteit geweest. Het is belangrijk om dan eerst te weten wat je interesses zijn:

Weet jij dat nog niet? Doe een interessetest

Tips van vrienden

Het is volgens mij belangrijk om je vrienden, kennissen en familieleden te laten weten dat je een studie zoekt. Ze kunnen jou helpen en tips geven. Misschien heeft een van hen ervaring met een soortgelijke opleiding, of kennen ze iemand die je meer kan vertellen. Het is altijd handig om dit te delen, je weet maar nooit waar het toe leidt.

Zelf heb ik dat ook gedaan. Het helpt je om jezelf beter te leren kennen. Je krijgt een goed beeld van jezelf als je je ouders en vrienden vraagt hoe zij jou zien. Wat vinden zij jouw beste eigenschappen? Verzamel hun antwoorden en combineer ze met jouw eigen inzichten.

Besan ontmoet de directeur van het UAF

Een groot deel van de nieuwkomers in Nederland is gevlucht uit een ander land. Daarom vind ik het belangrijk om naar de oudste vluchtelingenorganisatie in Nederland toe te gaan. De stichting UAF is opgericht in 1948. Jaarlijks begeleiden zij ruim 2.500 vluchtelingen. Wat doet de UAF? Wat kunnen zij doen voor vluchtelingen? En wat zijn hun voorwaarden om je bij hen aan te kunnen melden? Niemand kan dat beter vertellen dat de directeur van het UAF, Mardjan Seighali.

* Wil je in Nederland studeren en wil je weten of je hiervoor ondersteuning krijgt van het UAF? Doe de Support Scan.

Hoe meld je je aan bij het UAF?

Het UAF steunt vluchtelingen met giften en leningen, zodat zij een studie in het hoger onderwijs kunnen volgen. Over de voorwaarden om steun te krijgen van het UAF heeft de directeur van het UAF mij verteld in de vorige aflevering van mijn vlog. Als je in aanmerking komt om je aan te melden bij het UAF, hoe kunnen ze jou dan verder helpen?

Hoe kan het UAF jou financieel steunen?

De financiële steun die het UAF biedt, is bestemd voor collegegeld, taalcursussen, boeken, computer, reiskosten en andere studiekosten. De financiële ondersteuning die vluchtelingstudenten van het UAF krijgen, is afhankelijk van zijn of haar situatie. Wanneer je je studie hebt afgerond, wordt van jou verwacht dat je het geld, of een gedeelte daarvan, aan het UAF terugbetaald, zodat andere studenten steun kunnen ontvangen.

Meer weten over de financiële steun van het UAF? Je leest het hier.

Nuffic waardeert je diploma

Veel nieuwkomers die gevlucht zijn, hebben hun studie niet kunnen afronden. Als ze hun studie in  Nederland willen afmaken, komen zij de situatie tegen dat hun studie niet hetzelfde is als in Nederland. Het komt ook voor dat nieuwkomers hun studie wel afgemaakt hebben, maar tijdens hun vlucht hun diploma’s zijn kwijtgeraakt. Wat doe je in dat geval? Voor het antwoord gaan we op bezoek bij Nuffic.
 

Wat is de verschil tussen het Nederlandse onderwijs en onderwijs in andere landen?

De verschillen tussen verschillende onderwijssystemen zijn gemakkelijk te bekijken op deze website. Typ de naam van jouw land in en bekijk de resultaten.

Wil je meer weten over het Nuffic, check dan de website van Nuffic.

Wat is een schakeljaar?

Als je een nieuwkomer in Nederland bent en verder wilt studeren, kan het zijn dat je een schakeljaar moet volgen. Wat houdt een schakeljaar in?

Met de schakelopleiding hoger onderwijs kun je in een jaar tijd doorstromen naar het hbo. Een schakeljaar is dus een soort voorbereidingsjaar.

Waar kan ik een schakeljaar volgen?

Als je op deze link klikt, vind jij een lijst van onderwijsinstellingen die een Schakeljaar aanbieden. Neem contact op met de contactpersoon bij de onderwijsinstelling voor meer informatie.

Certificaat

Met het certificaat van het schakeljaar samen met je bewijs NT2-B2 (Staatsexamen programma 2) kun je toegelaten worden tot de Nederlandstalige bacheloropleidingen.

Een open dag bezoeken

In deze fase ga je gerichter naar opleidingen kijken die jou interessant lijken en waar je dus graag wat meer over zou willen weten. Je gaat in deze fase ook kijken wat bij jou past, en je blijft globale informatie vergaren van opleidingen die je aanspreken. Je maakt in deze fase een lijst van opleidingen of sectoren waar je interesses naar uitgaan. 

Elke opleiding heeft haar eigen open dag. Alle universiteiten maken een schema voor de open dagen. Soms moet je inschrijven, dus begin op tijd met jezelf te informeren. Als je zeker weet welke studie jij wilt gaan doen, dan is het gemakkelijk om de open dag te vinden via deze link.

Terugblik op de zoektocht

Tijdens mijn zoektocht naar een voor mij geschikte studie heb ik veel geleerd. Natuurlijk zijn het algemene stappen die iedereen kan gebruiken om tot een eigen keuze te komen. Ik heb veel informatie verzameld, ook details die ik op de webpagina’s bij mijn vlogs plaats. Maar je kunt het natuurlijk ook op je eigen manier doen.

Om je te kunnen inschrijven voor een opleiding in Nederland moet je een Studielink-account hebben. Daarvoor heb je een DigiD nodig.

Meer over Studielink? Kijk hier.