Je bent nieuwkomer en je wilt graag de mooiste plekjes van Nederland zien. Maar hoe kom je er? Met de auto? Met de trein? Of toch maar gewoon met de fiets? Reizen in Nederland blijkt best lastig, daarom helpt Net in Nederland jou de juiste weg te vinden!

Hoe reis je gemakkelijk met het openbaar vervoer?

Kazem is een nieuwkomer uit Afghanistan. Net als ruim 1 miljoen Nederlanders pakt hij elke dag de trein. Maar hoe werkt zo’n treinreis eigenlijk? Kazem neemt je mee en legt het jou uit!

Hoe denken Nederlanders over het openbaar vervoer?

Zelfs als de trein maar een paar minuten te laat is, zie je Nederlanders al heel chagrijnig kijken. Te laat is te laat vinden zij. Dat is natuurlijk ook zo, maar eigenlijk is het helemaal niet zo gek dat de trein af en toe te laat is. Het Nederlandse spoorwegnet is het drukst bereden spoor binnen de Europese Unie en na Zwitserland en Japan het drukste spoorwegnet ter wereld. In deze video zie je hoe het spoorwegnet in Nederland werkt:

Waarom fietsen Nederlanders zo veel?

Het eerste dat je opmerkt in Nederland  is de ontzettend grote hoeveelheid fietsen om je heen. Er zijn meer fietsen dan mensen hier. Iedereen kan fietsen in Nederland. Het is ook een belangrijk deel van de Nederlandse cultuur. Maar waarom is dat zo? 

Nederland is een vlak land en de wijdverbreide fietspaden maken fietsen echt snel en gemakkelijk, maar ook fietsers moeten zich houden aan verkeersregels. De volgende grappige video legt de belangrijkste verkeersregels uit aan nieuwkomers die willen fietsen.

Hoe werkt autorijden in Nederland?

Iedereen die in Nederland woont en met een motorrijtuig (personenauto, bedrijfswagen, bus, motorfiets of bromfiets) de weg op wil, moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Als je toch de weg op gaat zonder geldig rijbewijs en je wordt aangehouden kost je dat 360 euro, maar dat is nog niet alles. Als je een ongeluk maakt zonder rijbewijs, ben je ook niet verzekerd en moet je alle kosten zelf betalen. Wil jij een rijbewijs halen? Er zijn heel veel rijscholen in Nederland. Zoek via Google het woord rijles + je woonplaats en je vindt er vast eentje!

Hoe hoog zijn de verkeersboetes in Nederland?

Nederland heeft de hoogste verkeersboetes in Europa. Als je autorijdt, schrik dan niet van het volgende lijstje:

 • Parkeren op invalidenparkeerplaats: 370 euro
 • Door rood rijden met de auto: 230 euro
 • Snelheid 100 km/u tot en met 120 km/u en een onderlinge afstand van minder dan 3 meter: 600 euro
 • Geen gordel om in de auto: 140 euro 
 • Zonder rijbewijs rijden: 360 euro

Let op! In Nederland heb je kans op een boete wanneer je je niet aan de verkeersregels houdt, zelfs als je met de fiets, of met de trein rijdt: 

 • Niet inchecken bij de trein: 50 euro
 • Geen licht op je fiets:  55 euro
 • Zonder helm rijden op een scooter: 90 euro

Wist je dat… over het openbaar vervoer:

 • Wist je dat elk jaar ruim 100.000 mensen aangifte doen van diefstal van hun fiets?
 • Wist je dat je buskaartjes bij de buschauffeur kunt kopen en het maar 1 euro kost voor kinderen per dag? 
 • Wist je dat je zonder BSN-nummer een anonieme OV-chipkaart kunt aanvragen?
 • Wist je dat je via deze link jouw persoonlijke OV-chipkaart kunt aanvragen? 
 • Wist je dat je je reis met bus en trein van tevoren, of tijdens je reis kunt plannen
 • Vind je de reguliere sites te ingewikkeld? Check dan Steffie.nl. Zij vertelt je in simpele taal hoe reizen met het Openbaar Vervoer in Nederland werkt.

Aan welke verkeersregels moet ik mij houden?

Heb je besloten hoe je door Nederland wilt reizen? Of je nu met de auto of de fiets rijdt of als je loopt: in alle gevallen zijn er verkeersregels die belangrijk zijn voor je veiligheid. Wat betekenen de tekeningen op de verkeersborden? Als ik fiets en andere mensen lopen, wie gaat eerst? Hoe moet ik afslaan en inhalen?

Wil je meer over de verkeersregels leren? In de deze PDF brochure krijg je uitleg over hoe je veilig te voet of op de fiets aan het verkeer kunt deelnemen. De toelichting is in het Arabisch, Engels, Frans en Tigrinya.