Nederland is een verzorgingsstaat. De overheid biedt iedereen in de samenleving een bestaansminimum.

Er zijn wetten gecreëerd voor als je ziek wordt of je werk kwijtraakt. En als je ouder bent, ontvang je ook een inkomen. Zelfs voor de kleintjes wordt gezorgd: ouders ontvangen voor hun kinderen kinderbijslag. De overheid betaalt dit alles van de belastinggelden. We betalen dus allemaal mee aan de sociale voorzieningen in Nederland.

De video hieronder vertelt je wat de verzorgingsstaat nog meer inhoudt:

Kinderbijslag: het recht van ieder kind

Iedereen die kinderen heeft, ontvangt in Nederland kinderbijslag. Hoe hoog je inkomen is, doet er niet toe. In de loop der jaren verandert er weleens iets in de wet- en regelgeving rondom kinderbijslag. Maar de overheid wil blijven meebetalen aan de kosten die horen bij de opvoeding van een kind.

Kinderbijslag ontvang je als ouders als een bijdrage voor het kleden en het voeden van je kinderen. Als je dit geld wilt sparen, spaar het dan voor de toekomst van je kind. Je kunt er bijvoorbeeld hun studie mee financieren. 

In deze grappige korte video zie je hoe tegen kinderbijslag wordt aangekeken door de gemiddelde Nederlander: 

Hoeveel kinderbijslag ontvang je?

Geen werk: wat nu?

Als je in Nederland zonder baan komt te zitten, kun je een werkloosheidsuitkering krijgen. Daarvoor gelden regels: als je zelf ontslag neemt bij een bedrijf, of organisatie ontvang je bijvoorbeeld geen werkloosheidsuitkering. De overheid verwacht van jou dat je moeite doet om snel weer een baan te vinden.

Je ontvangt de werkloosheidsuitkering van de organisatie UWV. Zij helpen jou met het vinden van werk door cursussen aan te bieden, bijvoorbeeld hoe je kunt solliciteren. Ook sturen ze je vacatures toe die aansluiten op jouw opleidingsniveau en werkervaring.

Wanneer krijg je een werkloosheidsuitkering? Daar kom je achter in deze video: 

Deze video vertelt je meer over het UWV:

Ontvang jij toeslagen?

Toeslag vormt een aanvulling op je inkomen. Je kunt een toeslag krijgen op je huur, op zorg en op kinderopvang. Ook het kindgebonden budget is een toeslag van de overheid.

Of je toeslagen kunt ontvangen van de overheid, hangt af van je inkomen. Als je boven een bepaald bedrag verdient, ontvang je geen of minder hoge toeslagen, dan als je een laag inkomen hebt. Op de website van de belastingdienst kun je een berekening maken van hoeveel toeslag jij zou kunnen ontvangen. 

Zorgtoeslag

In Nederland ben je verplicht een ziektekostenverzekering af te sluiten. De kosten hiervoor kunnen soms zo hoog zijn, dat de overheid je een compensatie aanbiedt: de zorgtoeslag. Of je zorgtoeslag krijgt en hoeveel is afhankelijk van je inkomen. Op de website van de belastingdienst lees je over de voorwaarden. 

Waarom is een ziektekostenverzekering verplicht in Nederland?

 

AOW: verzekerd van een inkomen, ook als je oud bent

In Nederland hoef je na je 67ste niet meer te werken. Na die leeftijd ontvang je pensioen, een maandelijks inkomen. De hoogte van je pensioen is afhankelijk van hoeveel je tijdens je werkende leven hebt verdiend. Je mag in Nederland al eerder stoppen met werken dan je 67ste, maar dan moet je zelf het verlies aan inkomen gedeeltelijk opvangen.