De meeste nieuwkomers mogen niet zelf kiezen waar ze zullen gaan wonen in Nederland. Er wordt niet gekeken naar wat iemand een leuk huis vindt, maar waar plek is. Als je denkt jij de enige bent die baalt van zijn woonplek, dan heb je het mis.

Een statushouder heeft precies dezelfde rechten als elke andere sociale huurder. Of je nu wel of geen vluchteling bent, de gemeente maakt geen onderscheidt in de woning die wordt aangeboden. Het is dus niet zo dat vluchtelingen een kleinere woning krijgen dan Nederlanders. Sterker nog vaak hebben vluchtelingen meer geluk met de grootte van hun woning.

Je huis ruilen? Kan dat?

Als vluchteling heb je niet het recht om je eigen huisje uit te kiezen, maar je hebt wel de mogelijkheid om je huis te ruilen met iemand anders. De website woningruil is hier gespecialiseerd in. Bezoek de website en kom erachter of jij ook in aanmerking komt. 

Wat andere sociale huurders niet krijgen, maar vluchtelingen wel, is een lening van de gemeente om meubels en bijvoorbeeld kookgerei te kopen.

Let op! Het heet niet voor niets een lening. Dit geld moet je terug betalen. Het geld wordt vanzelf ingehouden op je uitkering.

Lees hier meer over de huurwoning

Heel veel Nederlanders zouden ook graag op een andere plek wonen. De vraag is: hoe kun je op je favoriete plek wonen in een klein land met ruim 17 miljoen inwoners.

Wil je in Amsterdam wonen?

Als je in Amsterdam wilt wonen, wordt het heel lastig. Omdat Amsterdam de hoofdstad van Nederland is en 838.338 inwoners telt. Ook zij zijn allemaal opzoek naar een betaalbare woning. Je maakt dus heel weinig kans. Ondanks dat je misschien graag in een stad wil wonen, biedt een dorp je misschien meer kansen als het gaat om het maken van nieuwe contacten. Dat de bus maar een keer per uur komt, kan natuurlijk wel heel vervelend zijn!