Hoe maak je een afspraak met een dokter? Wat moet je doen bij een noodgeval? Kan je je huisarts vertrouwen? Veel nieuwkomers hebben vragen over de gezondsheidzorg in Nederland. Net in Nederland geeft je informatie en tips!

Syriërs gezond

Ziek, zwak misselijk? Op de Facebookpagina Syriërs gezond beantwoorden Syrische en Nederlandse artsen en specialisten jouw vragen over het Nederlandse zorgsysteem en jouw gezondheid. Syriërs gezond is een initiatief van GGD regio Utrecht en Pharos.

Help, ik ben ziek!

In Nederland ga je als je ziek bent eerst naar je eigen huisarts. Een huisarts is een dokter bij jou in de buurt. De huisarts beslist vervolgens of je wordt doorverwezen naar een specialist. Voor het maken van een afspraak bel je jouw huisartsenpraktijk. Wanneer je denkt dat jouw klachten enige spoed hebben, is het slim om zo vroeg mogelijk te bellen, dan kan je vaak dezelfde dag nog terecht.

Heb je nog geen dokter? Google dan het woord 'huisarts' en je 'woonplaats'. Je kunt dan zelf de dokterspraktijk uitkiezen die bij jou past. Heb je gekozen? Bel de praktijk op en vraag of je je bij deze dokter kunt inschrijven. Zij zullen je vervolgens uitleggen hoe dat in zijn werk gaat. Is het je niet helemaal duidelijk? Tijdens het telefoongepsprek met de dokterspraktijk kun je al je vragen stellen.

 

 

 

Wat moet je doen bij een noodgeval?

Krijg je een ongeluk of zie je iemand in nood? Bel dan zo snel mogelijk het nummer 112. Dit nummer is gratis. Noem je naam, vertel waar je bent en wat er aan de hand is. De alarmcentrale zal beslissen of ze bijvoorbeeld een ambulance sturen. Wil je weten hoe de alarmcentrale werkt? Bekijk de video:

Kan je je huisarts vertrouwen?

In Nederland heeft iedere dokter geheimhoudingsplicht. Dat betekent dat een dokter nooit iets door mag vertellen wat jij hebt verteld. Zelfs niet aan je partner of kinderen. Alleen als jij daar toestemming voor geeft. Als je de dokter belt voor een afspraak, kan het zijn dat de doktersassistente opneemt en vraagt naar jouw klachten. Ook zij heeft beroepsgeheim en mag niets van wat jij vertelt zomaar doorvertellen. Ben je vrouw en wil je graag behandeld worden door een vrouwelijke arts dan kan je dat gewoon vragen. Niks om je over zorgen te maken dus!

Hoe wordt de zorg in Nederland geregeld?

Als je ziek wordt of je krijgt een ongeluk dan ga je naar een arts of ziekenhuis. Al die behandelingen zijn kostbaar en moeten betaald worden. Daarom is er in Nederland voor iedereen een verplichte ziektekostenverzekering. Dat betekent dat we allemaal per maand een bedrag betalen aan een verzekeringsmaatschappij. Ook als je helemaal niet ziek bent geweest. Dit doen we omdat we het belangrijk vinden dat iedereen in Nederland altijd gebruik kan maken van zorg en dat het betaalbaar blijft.

Bekijk de clip over verzekeren:

Het bedrag dat Nederland uitgeeft aan zorg wordt elk jaar weer hoger. Kunnen we de zorg straks nog wel betalen?

Wat is het eigen risico en waarom moet ik dat betalen?

Je zou denken dat als je elke maand je zorgverzekering betaalt, dat je verzekeraar vervolgens al je zorgkosten vergoedt. Dat klopt niet helemaal. De eerste kosten tot € 385 (in 2016 en 2017) zijn voor eigen rekening. Pas daarna betaalt jouw zorgverzekeraar alle volgende zorgkosten. De hoogte van het eigen risico wordt bepaald door de overheid. Niet leuk, maar op die manier blijft de verzekeringspremie per maand lager. Wil je meer weten over eigen risico en zorgverkeringen in Nederland?

Kies je eigen zorgverzekering

In Nederland heb je verschillende zorgverzekeringsmaatschappijen. Je mag zelf bepalen welke verzekeringmaatschappij het beste bij jou past. Uiterlijk 19 november ontvang je van jouw gekozen zorgverzekeraar de nieuwe polis voor het nieuwe jaar. Als je niets doet, accepteer je automatisch de nieuwe voorwaarden en premie. Je kan ook overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Eet jij eigenlijk wel gezond?

Een patatje is natuurlijk heel lekker, maar niet echt gezond. Om te weten wat je nodig hebt om gezond te blijven, maken we in Nederland gebruik van de Schijf van Vijf. In deze schijf staat wat je moet eten om gezond te blijven. Voor meer tips over gezond eten, bekijk de volgende videoclip!

Drink jij voldoende water?

Als je uit een tropisch land of een Sahara komt, kan het zijn dat je niet zo vaak dorst voelt in Nederland. Maar toch heeft je lichaam water nodig. Je moet zorgen dat je elke dag voldoende water drinkt. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Het antwoord kan je vinden in een korte videoclip.