11 video’s die je niet wil missen

Zoek je leuke en interessante video’s op Net in Nederland? Maar heb je geen zin om de hele website door te spitten? Hier zijn de 11 meest bekeken video's op een rij, speciaal voor jou.

Het NOS Journaal

Natuurlijk kun je voor het laatste nieuws Al Jazeera of BBC kijken, maar wil je weten hoe de Nederlandse journalistiek bericht over gebeurtenissen in binnen- en buitenland? Bekijk dan net als heel veel andere nieuwkomers elke werkdag het NOS Journaal op Net in Nederland. 

Floortje terug naar Syrië

Veel bezoekers van onze website keken naar Floortje terug naar Syrië. Floortje Dessing is een bekende Nederlandse televisiepresentatrice, die veel programma’s in het buitenland maakt. Acht jaar geleden reisde Floortje naar het toen nog vreedzame Syrië. Enkele maanden geleden ging ze terug om dezelfde reis nog eens te maken. De meningen van nieuwkomers over beide afleveringen zijn verdeeld. Een goede reden om ze te bekijken.

Vincent van Gogh

Niet alleen de aflevering over Vincent van Gogh wisten onze bezoekers te waarderen, ook de afleveringen over de dijken, Europa en de Ramadan scoorde hoog. Het televisieprogramma ‘Het Klokhuis’ dat deze afleveringen heeft gemaakt, bestaat al sinds 1988 en is dagelijks te zien op de Nederlandse televisie om 18.23 uur op NPO3.

Vrijheid van meningsuiting

In Nederland mag je bijna alles zeggen. Dat noemen we vrijheid van meningsuiting. Je hebt het recht om te demonstreren, je mag je mening geven via bijvoorbeeld het internet en je bent als journalist vrij om te schrijven wat je wilt. Toch heeft vrijheid van meningsuiting ook zijn grenzen. Meer hierover in de volgende clip.

Special De Reünie: De vluchtelingen van 2015 weer bij elkaar

De Reünie is een televisieprogramma waarin normaal gesproken oud-leerlingen van een klas na jaren weer bij elkaar worden gebracht. Ze bespreken hun levensverhalen met elkaar. Dit keer gaat het niet over klasgenoten, maar over 22 vluchtelingen die een jaar geleden aankwamen in Nederland. Hoe is het afgelopen jaar voor hen verlopen? Hun verhaal is voor veel nieuwkomers herkenbaar.

Nederland van Boven

tijd? Nieuwkomers die meer willen weten over hoe Nederland in elkaar steekt, kijken naar Nederland van Boven.

Bureau Vooroordeel Utrecht

Een vooroordeel: over iets of iemand een oordeel hebben zonder dat je weet of het wel klopt. Dat is waar de serie ‘Bureau Vooroordeel’ over gaat. In de uitzending ‘Utrecht’ gaat het over allochtonen. Je bent een allochtoon als tenminste een van je ouders in het buitenland is geboren, maar klopt dat eigenlijk wel?

Rot op naar je eigen land

Vooroordelen hebben mensen ook over vluchtelingen. Bekijk daarom ‘Rot op naar je eigen land’. Veel nieuwkomers begrepen na het zien van alle afleveringen beter waarom Nederlanders op een bepaalde manier over vluchtelingen denken.

Hoe werkt de ov-chipkaart?

De ov-chipkaart. Niet alleen lastig voor nieuwkomers, maar ook voor Nederlanders. Hoe werkt het? Welke pas heb je precies nodig? Net in Nederland maakte de volgende video en zette alle informatie over het openbaar vervoer voor je op een rij.

Liefs uit… Hester en Dawit

Naar Nederland komen voor de liefde dat kan natuurlijk ook. Dawit verliet zijn geboorteland Ethiopië voor de Nederlandse Hester. Dolblij zijn ze als ze bij elkaar zijn, maar dan begint het pas. Hoe vindt Dawit werk en hoe gaat hij om met de cultuurverschillen? In Liefs uit… zie je hoe moeilijk het kan zijn om je aan te passen in een nieuw land. Voor veel nieuwkomers herkenbaar.

Hoe wordt de zorg in Nederland geregeld?

Als je ziek wordt of je krijgt een ongeluk dan ga je naar een arts of ziekenhuis. Al die behandelingen zijn kostbaar en moeten betaald worden. Daarom is er in Nederland voor iedereen een verplichte ziektekostenverzekering. Dat betekent dat we allemaal per maand een bedrag betalen aan een verzekeringsmaatschappij. Ook als je helemaal niet ziek bent geweest. Dit doen we omdat we het belangrijk vinden dat iedereen in Nederland altijd gebruik kan maken van zorg en dat het betaalbaar blijft. Bekijk de clip over verzekeren: