Hier is de top 5 Nederlandse traditionele gerechten!

Voor de voedselliefhebbers!

geschreven door: salpy ohanis

Elk land heeft een aantal typisch en unieke gerechten. Als je nieuwkomer in Nederland bent, heb je je misschien al afgevraagd: Wat zijn de lekkerste traditionele gerechten van Nederland? Misschien heb je sommige gerechten al geproefd. Lekker of niet? Dat is persoonlijk.

 

De Nederlandse keuken is met name geïnspireerd door het landbouw en veeteeltverleden. De typisch Nederlandse maaltijd bestaat meestal uit een combinatie van aardappels, gekookt of gefrituurd, groenten zoals diverse koolsoorten, andijvie,spinazie, en vis of vlees zoals rundvlees, varkensvlees of kip. Ook vergeten we niet de lekkere frites of patat, kroketten, frikandellen en andere snacks.

In dit artikel hebben we de top 5 traditionele gerechten van Nederland geselecteerd. Je hoeft het niet te missen als nieuwkomer. Probeer het en wie weet, misschien vind je het heerlijk en voeg je het toe aan je dieet!

1. Stamppot

Stamppot is een traditioneel gerecht dat doorgaans 's winters gegeten wordt. Het wordt bereid uit diverse onderdelen, meestal uit gaar gekookte aardappelen en groenten. Daarbij kan nog los vlees gegeten worden zoals rookworst of spek of metworst. Favoriet bij sommigen is een kuiltje jus in de stamppot.

Er zijn verschillende soorten van dit gerecht, volgens de toegevoegde groenten. Bijvoorbeeld de ‘Stamppot boerenkool’ en ‘Stamppot zuurkool’ meestal geserveerd met rookworst. ‘Hutspot’ is een stamppot van aardappelen, wortels en uien.

2. Bitterballen

Bitterballen zijn een erg populaire snack in Nederland. Het wordt meestal verkocht in de snackbar, net zoals andere kleine warme snacks als frikandellen en kroketten.

Een bitterbal is een gefrituurd klein rond vleesragoutballetje. Het is ook populair als onderdeel van het 'bittergarnituur' in de kroeg en het uitgaansleven en doorgaans vaak met pils.

Bitterballen werden vroeger gegeten bij een bittertje, een sterk alcoholisch kruidendrankje, vandaar komt de naam ‘bitterbal’.

3. Haring

Haring is een soort van vis die typisch rauw wordt gegeten door de Nederlanders. Daarbij eten ze liefst fijn gesnipperde uitjes en schijfjes zoetzure augurk. De haring moet tussen half mei en eind juni worden gevangen, voor die tijd is hij te mager en bevat minimaal 16 procent vet. Haring heet dan Hollandse Nieuwe.

In de maand mei of juni wordt de nieuwe vangst van haring gevierd op vlaggetjesdag. Het eerste tonnetje vol haring wordt geveild voor veel geld.

4. Erwtensoep

Erwtensoep is een soep gemaakt van spliterwten. En wordt doorgaans ’s winters gegeten. De hoeveelheden van de diverse ingrediënten kunnen variëren. Tegenwoordig wordt er vaak naast wortel, knolselderij, prei en ui ook aardappel toegevoegd. De soep bevat vaak tevens varkensvlees of rookworst.

De erwtensoep wordt in Nederland traditioneel gegeten met roggebrood, belegd bijvoorbeeld met katenspek, kaas of boter.

5. Frites/Patat

Last but not least: de frites. Nederlandse frites zijn dikker dan de ‘gewone’ frites, en ze worden traditioneel geserveerd in een papier kegel.

Friet wordt vaak gegeten als snack in bepaalde combinaties met sauzen. In Nederland zijn combinaties van sauzen vaak (regionaal) bekend onder specifieke benamingen, Bijvoorbeeld: Friet speciaal of Patat speciaal is friet met mayonaise, (curry)ketchup en uien. Patatje oorlog is friet met pindasaus, mayonaise en rauwe gesnipperde uitjes. En er zijn nog veel meer combinaties.

En is het nou patat of friet? Het kan allebei en hangt af van waar je bent in Nederland.