Vrijwilligerswerk is werk dat je onbetaald en onverplicht doet. Het heeft geen winstoogmerk, kost de arbeidsmarkt geen banen en komt niet in de plaats van een betaalde baan. Eigenlijk trekken deze woorden de nieuwkomers helaas niet aan. Ze zijn meestal niet enthousiast om vrijwilligerswerk te doen. Vooral omdat de cultuur van vrijwillig werken niet bestaat in de maatschappij van hun thuislanden.

Andersom zijn er juist veel vrijwillige instellingen in Nederland, die vrijwilligers het hele jaar door nodig hebben. En zonder vrijwilligers kunnen ze niet bestaan.

Bijna één op de twee Nederlanders doet vrijwilligerswerk, blijkt uit een onderzoek van het CBS. De meeste vrijwilligers zijn actief op sportverenigingen, scholen of in de zorg. Voor politieke partijen melden zich naar verhouding de minste mensen als vrijwilliger.

Hier rijst de vraag: waarom zou je eigenlijk vrijwilligerswerk doen? En wat is het belang hiervan?

Het is belangrijk om te weten dat je als nieuwkomer, door vrijwillig te werken, weer aan de slag bent. Je hebt weer de kans om te doen wat je leuk vindt. En je leert nieuwe dingen waarmee je ervaring kan opdoen.  

Vrijwilligerswerk is een goede kans om nieuwe mensen te leren kennen, een netwerk op te bouwen, en ook nog je Nederlands te verbeteren. Bovendien geeft dat je de mogelijkheid jezelf te ontwikkelen, je talenten te benutten en te laten zien wat je voor een ander kunt betekenen.

Als je dat goed doet en als je laat zien dat je van waarde bent voor het bedrijf, kun je natuurlijk waardering krijgen. En vergeet nooit dat vrijwilligerswerk een opstapje naar betaald werk kan zijn.

Als je vrijwilligerswerk zoekt, zijn er verschillende plekken waar je terecht kunt. Gemeenten hebben een vacaturebank voor vrijwilligers. Ook kun je contact opnemen met een vrijwilligerscentrale in de buurt waar je woont. Of als je al weet welk soort vrijwilligerswerk je wil doen, kun je je inschrijven voor de organisatie waarvoor je wilt werken.

Als je het nog niet weet, is er genoeg keuze. Bijvoorbeeld: vrijwillig werken in de zorg voor groepen als gehandicapten, ouderen, kinderen. Of vrijwillig werken bij een sportclub of een jongerencentrum, vrijwillig werken in de natuur of met dieren en nog veel andere dingen. 

‘Vrijwilligerswerk’, ‘Werkervaringsplek’ of ‘Stagelopen’ zijn allemaal namen voor onbetaald werk. De namen maken niets uit, zolang ze in principe hetzelfde doel hebben: nieuwkomers meer te kunnen laten integreren en betrokken te laten zijn bij de ontwikkeling van de samenleving.