Buschauffeur is een prachtig beroep. Het is een functie met veel zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Als je aan de eisen van de functie voldoet en het Nederlands goed beheerst, dan zijn er veel vacatures op de arbeidsmarkt voor buschauffeurs.

De opleiding komt met een baangarantie!

Er zijn veel plaatsen waarop je een opleiding tot buschauffeur kunt volgen, en veel van die komen zelfs met een baangarantie. Daarom is het misschien een aantrekkelijke optie voor veel nieuwkomers. Maar let op! Je moet de Nederlandse taal goed beheersen om kans op zo’n baan te hebben.

Waar kun zo’n opleiding volgen

Er zijn veel scholen en vervoerbedrijven die opleidingen tot buschauffeur aanbieden. Hier en hier vind je sommige voorbeelden van zulke opleidingen.

Hoe lang duurt de studie? Op welk startsalaris kun je als buschauffeur in Nederland rekenen?

De opleiding tot buschauffeur duurt van 6 weken tot 4 maanden met opties voor opleidingen in de avond en het weekend.

Salaris gebaseerd op een 35-urige (fulltime) werkweek volgens CAO Openbaar Vervoer: € 12,26 x 35 uur x 4 weken = € 1859,43 bruto per maand.

Gemiddeld ontvang je ook tussen de 10 en 15% toeslag voor onregelmatige diensten. Dat betekent dat Je bruto maandsalaris inclusief toeslagen dan rond de € 2100 kan zijn.

Is er werkgelegenheid in de vervoersector?

Er zijn veel vacatures op de arbeidsmarkt voor buschauffeurs. En in tegenstelling tot andere beroepen zijn er goed mogelijkheden om een vast contract als buschauffeur te krijgen.

Wat zijn de functie-eisen?

Algemene eisen:

Je bent representatief, servicegericht en een volwaardig gastheer/vrouw van het vervoersbedrijf. Daarnaast ben je stressbestendig en beschik je over een flexibele instelling; kun je rijden onder tijdsdruk en onregelmatige werktijden zijn voor jou geen probleem.

Praktische voorwaarden:

  • Je bent 21 jaar of ouder.
  • Je bent in bezit van rijbewijs B en je hebt eigen vervoer.
  • Je functioneert op MBO 2 niveau
  • Je Nederlandse taal goed
  • Je bent flexibel inzetbaar
  • Je hebt meer dan één jaar rijervaring
  • Je moet een VOG verklaring (dat is een verklaring omtrent gedrag) kunnen overleggen
  • Je hebt niet eerder een rijontzegging gehad
  • Je bent sociaal, zelfstandig, representatief

Wie kan voor jouw opleiding betalen?

Het is altijd een goed idee om over de opleiding met de gemeente of met jouw contactpersoon bij de gemeente of de VWN te spreken. Sommige gemeenten betalen mee aan dit soort ’ opleidingen, maar veel gemeenten doen dat niet. Je kunt ook gebruik maken van het Leven Lang Leren programma dat  onlangs werd gelanceerd door de DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).