Het vak van vrachtwagenchauffeur is meer dan een baan. Voor de meesten is het ook een hobby en een lifestyle. Het is sowieso geen van-negen-tot-vijf baan; maar werk dat een flexibele instelling, stressbestendigheid, en het vermogen om een grote verantwoordelijkheid te kunnen dragen vereist. Vrachtwagenchauffeurs zeggen eigenlijk dat je chauffeursbloed moet hebben om een vrachtwagenchauffeur te kunnen worden!

Waar kun je zo’n opleiding volgen?

Er zijn veel scholen en vervoerbedrijven die opleidingen tot vrachtwagenchauffeur aanbieden. Hier en hier vind je voorbeelden van dergelijke opleidingen.

Op welk startsalaris kun je als vrachtwagenchauffeur in Nederland rekenen?

Salaris gebaseerd op een 32-urige (fulltime) werkweek volgens CAO Beroepsgoederen Vervoer:

Tussen de € 11,00 tot 12,50 x 32 uur x 4 weken = € 1.408 -1.600 bruto per maand.

Gemiddeld ontvang je ook tussen de 10 en 15% toeslag voor onregelmatige diensten. Dat betekent dat je bruto maandsalaris inclusief toeslagen dan rond de € 1.700-1.800 bedraagt.

Vind je gemakkelijk werk als vrachtwagenchauffeur?

Tegenwoordig kun je veel makkelijker dan vroeger via uitzendbureaus werk vinden. Momenteel trekt de economie weer aan en is er bij transportbedrijven heel veel werk. Veel chauffeurs worden nu via uitzendbureaus aangenomen. Velen van hen krijgen later alsnog een vast contract aangeboden.

Er zijn veel plaatsen waar je een opleiding tot vrachtwagenchauffeur kunt volgen, en veel daarvan zijn opleidingstrajecten, waarbij je slechts 10% zelf betaalt, en je krijgt een jaarcontract van minimaal 32 uur per week bij een opdrachtgever. Dus je bent meteen verzekerd van een baan.

Wat zijn de functie-eisen?

  • Je bent 21 jaar of ouder.
  • Je bent in bezit van rijbewijs B en je hebt eigen vervoer.
  • Je functioneert op MBO 2 niveau
  • Je solliciteert met een motivatiebrief, waarin je aangeeft waarom je vrachtwagenchauffeur wilt worden en waarom je de opleiding wilt volgen en bij het bedrijf wilt werken. Hieruit maakt het bedrijf dan een selectie.