Het beheren van je geld is voor de een makkelijker dan voor de ander. Maar als je nieuw bent in een land, dan is administratie voor iedereen een grote uitdaging. Je begrijpt een brief niet of je vergeet een belangrijke rekening te betalen. Een betalingsachterstand of schuld is dan zo gemaakt, maar hoe ga je daar mee om?

Maak je schulden bespreekbaar!

Ook al heb je maar een heel klein beetje schulden, vertel het aan je begeleider of aan iemand anders die je kan helpen. Misschien kan hij/zij met jou kijken naar je administratie. Welke rekening moet als eerste betaald worden? Kun je een rekening in termijnen betalen? Er zijn mogelijkheden om jouw schulden op te lossen. Wacht je te lang, dan worden je schulden alleen maar hoger!

Hoe los je je problemen op?

In Nederland is er een organisatie die de samenleving informeert over het beheren van je geld: Het Nibud. Als je schulden hebt gemaakt, kun je op de website van het Nibud lezen hoe je dat kunt aanpakken. Ze hebben een website hoe je in vijf stappen je geldproblemen kunt oplossen: zelfjeschuldenregelen.nl. Vraag iemand in je omgeving die goed Nederlands spreekt je te helpen!

Instanties die jou kunnen helpen:

Deze hulp en adviezen zijn persoonlijk en onafhankelijk.

  • Bij het Juridisch Loket kun je juridisch advies krijgen als je inkomen laag is en als je weinig of geen vermogen hebt.
     
  • Bel 'Vluchtelingenwerk' op in jouw gemeente. Zij werken (soms) met vrijwilligers die budgetcoach zijn. Zij kunnen jou helpen met jouw administratie.
     
  • Bel je gemeente op! Zij kunnen je informeren welke instantie jou kan helpen met het beheren van je schulden en administratie.

Waarom moet je sparen?

Geef niet al het geld dat je in een maand ontvangt weer uit. Houd een klein beetje achter. Als er dan een rekening komt die je niet had verwacht, kun je die meteen betalen. Als je bijvoorbeeld meer energie hebt verbruikt, dan het bedrag dat je per maand hebt betaald (omdat de winter erg koud was), krijg je een naheffing van je energieleverancier. Die moet je dan wel kunnen betalen!

Wees niet bang: Als je een beetje geld overhoudt aan het eind van de maand, betekent dat niet dat je minder uitkering krijgt.

Pas op voor de belastingdienst!
De belastingdienst in Nederland houdt alles in de gaten. Veel nieuwkomers ontvangen toeslagen van de overheid, zoals zorgtoeslag en huurtoeslag. Als je teveel geld hebt gekregen, komt de belastingdienst daar altijd achter en MOET je dit altijd terug betalen.

Geen baan meer? Vraag op tijd een WW-uitkerking aan!

Als je niet op tijd bent met het aanvragen van een uitkering, kun je gemakkelijk in de problemen komen. Je leent misschien wat van vrienden en familie, of gebruikt je creditcard. Voor je het weet, heb je schulden opgebouwd.

De oplossing is simpel: wees op tijd. Kijk vooruit! Een bijstandsuiterking vraag je aan bij je gemeente, maar verlies je je baan? Neem dan minimaal 2 weken van te voren contact op met het UWV. Je krijgt dan een werkeloosheidsuitkering: WW.

De deurwaarder voor je deur?

Als je een rekening niet betaald, ontvang je automatisch incasso's (waarschuwingen) van bedrijven. Als je de eerste waarschuwing negeert en niet betaald, wordt het bedrag dat jij schuldig bent steeds hoger. Dan komt er een deurwaarder aan de deur. Als je geen geld hebt om de deurwaarder te betalen, neemt hij spullen van je mee.  Dat is natuurlijk heel vervelend. Bel zo snel mogelijk jouw gemeente en vraag het telefoonnumer van een schuldhulpverleningsorganisatie in jouw gemeente. Zij kunnen je verder helpen.

Ook Nederlanders hebben schulden.

Uit het onderzoek Geldzaken in de praktijk (2015) blijkt dat 37% van de Nederlandse huishoudens het afgelopen jaar met een of meerdere betalingsachterstanden te maken heeft gehad.  

Bekijk de serie 'Schuldig'  over een buurt in Amsterdam waar bijna iedereen schulden heeft (geen Arabische en/of Engelse ondertiteling).