Toen mijn buurman van 80 huilde tijdens het praten over zijn overleden hond, en vertelde dat hij nu heel blij is met zijn nieuwe katten, werd ik even stil. Ik was verbaasd dat een man om een hond huilde.
Ik had toen geen idee waarom de hond heel belangrijk voor hem was. Maar nadat mijn kat, die anderhalf jaar bij mij in huis gewoond heeft, overleden was, begreep ik wat dat gevoel betekende. Het maakt mij nog steeds verdrietig.

Als je een dierenliefhebber bent, en als je weet hoe bijzonder de huisdieren voor Nederlanders zijn, dan weet je goed waarover ik het nu heb.

Mensen die huisdieren hebben klampen zich vast aan hun dieren. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Ook voelen die mensen zich minder depressief vergeleken met degenen die geen huisdieren hebben.

Huisdieren hebben stimuleert het gevoel van tederheid. Ook voel je je minder geïsoleerd of eenzaam, en dat is juist wat veel nieuwkomers nodig hebben. Vooral degenen die alleen of zonder familie wonen.

De goede behandeling en verzorging van huisdieren geeft veel voldoening. Maar het brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee. Op het eerste gezicht lijkt deze verantwoordelijkheid wel mee te vallen, maar eigenlijk is het zorgen voor dieren in principe hetzelfde als het zorgen voor kinderen.

Als je al een huisdier hebt of besluit er een te nemen, moet je eerst zeker weten dat het dier gezond is en geen ziekte heeft. Ga dan naar de dierenarts. Die kan ook helpen om vaccinaties aan je huisdier te geven.

Zorg er ook voor dat je huisdier regelmatig wordt gevoerd. Bovendien is het is erg belangrijk om hem dingen te leren in plaats van hem te straffen. Laat hem niet alleen voor lange perioden.

Het is dus een grote verantwoordelijkheid! Als je die niet kan nemen, is het verstandiger om geen huisdier te nemen. Jammer genoeg lukt het veel mensen niet om goed voor hun huisdieren te zorgen.

Veel Nederlanders kijken hier anders naar. Die willen graag dat huisdieren altijd gelukkig zijn, zowel thuis als in een asiel.