Welke komieken moet je als nieuwkomer in Nederland kennen? Waar mag je in Nederland grappen over maken? En wie zijn de bekendste grappenmakers van het land?

Welke komieken moet je kennen als nieuwkomer?

Wim van Kooten en Kees de Bie waren jarenlang op televisie te zien met het programma Keek op de week. Zij hebben heel veel typetjes verzonnen en nieuwe woorden toegevoegd aan de Nederlandse taal: regelneef (iemand die van alles regelt), positivo (iemand die positief denkt) en doemdenken (denken dat alles slecht afloopt). 

Jörgen Raymann was jarenlang te zien als Tante Es in zijn televisieprogramma Raymann Is Laat. Tante Es is een Surinaamse vrouw van rond de 70 jaar. Gekleed als Tante Es durfde Jörgen Raymann bekende Nederlanders alles te vragen. 

Najib Amhali is een geliefde Nederlandse komiek. Hij is van Marokkaanse afkomst en groeide op in de Noord-Hollandse gemeente Krommenie. Hij is geliefd onder de Nederlanders. Een klassiek fragment uit zijn theatervoorstellingen is deze over een broodje shoarma:

Waar mag je in Nederland allemaal grappen over maken?

In Nederland mag je grappen maken over (bijna) alles. Zelfs het koningshuis mag bespot worden. Deze video over satire geeft daarvan een goed beeld. Satire is een vorm van humor die kritisch is op de maatschappij. Niet iedereen is daar altijd even blij mee:

Humor kan ook worden gebruikt om serieuze zaken te bespreken. Een goed voorbeeld daarvan is het programma Zondag met Lubach. Presentator Arjen Lubach behandelt vaak moeilijke, of serieuze onderwerpen door ze op een grappige manier uit te leggen. Bijvoorbeeld over iets doen vanwege je religie: 

Wie zijn de bekendste grappenmakers van Nederland?

Als je in Nederland woont, hoor je vroeg of laat de namen Wim Kan, Toon Hermans en Wim Sonneveld. Zij worden ook wel de Grote Drie genoemd.

Vanaf de periode na de Tweede Wereldoorlog waren Wim Kan, Toon Hermans en Wim Sonneveld heel populaire cabaretiers. Dat woord, cabaretier, moeten we even uitleggen: een cabaretier is iemand die in een theatervoorstelling gebruik maakt van grappen, zingen, dansen en poëzie om zijn of haar verhaal te vertellen.

Hieronder zie je foto’s en de namen van cabaretiers die op dit moment populair zijn in Nederland:

De Nederlandse Publieke Omroep zendt vaak registraties van cabaretvoorstellingen uit op televisie. Vanwege de taal en de snelheid waarmee gesproken wordt, zal het niet altijd makkelijk zijn om te volgen. Maar het is wel een goede oefening! Kijk hier eens wat er online te vinden is aan grappige programma’s.