Herdenking slachtoffers Nederlands-Indië, ooit een Nederlandse kolonie

Elk jaar op 15 augustus vindt in Nederland een herdenking plaats van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Maar Nederland was toch al in mei bevrijd van de Duitsers? Dat klopt! Maar pas toen de Japanners in augustus 1945 capituleerden, was ook Nederlands-Indië bevrijd.

Kolonie

Dat zit zo: Nederlands-Indië, nu Indonesië, maakte deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden. Terwijl Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet werd door de Duitsers, werd Nederlands-Indië bezet door de Japanners. De Nederlanders in Nederlands-Indië werden gevangengezet in kampen, of ingezet als arbeidskrachten. Ze leefden onder hele slechte omstandigheden. Toen de Japanners zich in augustus 1945 gewonnen gaven, was eindelijk ook voor Nederlands-Indië de Tweede Wereldoorlog afgelopen.

Video over Indonesië

Van 1815 tot 1949 was Indonesië een kolonie van Nederland. In deze video wordt goed uitgelegd wat de relatie was tussen de Nederlanders en de Indonesiërs.

Nationale herdenking

Jaarlijks herdenkt Nederland alle slachtoffers van de Japanse bezetting bij het Indisch Monument in Den Haag. De nationale herdenking wordt live uitgezonden door de NOS.