Er is geen school, je kinderen zijn zes weken lang thuis. Wat kun je met ze doen om de zomer door te komen? En het liefst zonder dat het meteen veel geld kost?

1. Bezoek de kinderboerderij

Als je jonge kinderen hebt, dan is een bezoek aan de kinderboerderij heel leuk. Kinderen kijken er hun ogen uit! Al die dieren om hen heen: schapen, geiten, varkens, konijnen, kippen, pony’s, vogels. In bijna elk dorp en elke stad in Nederland is een kinderboerderij waar je gratis naartoe kunt.

2. Spelen in het bos

In het Belevenissenbos in Lelystad kunnen je kinderen rennen, klimmen, spelen in het water en allerlei dieren in het wild zien. Is Lelystad te ver weg? Er zijn meer bossen in Nederland waar speeltuinen zijn, bijvoorbeeld in Baarn, Breda en Almere. Meer informatie over het Belevenissenbos.

3. Skelteren

De Verkeerstuin in Amersfoort is altijd leuk, ook als het regent. Het is namelijk overdekt. Op woensdagmiddag en zondagmiddag is de Verkeerstuin open. Kinderen van 3 tot 12 jaar kunnen er gratis spelen en skelteren.
Meer informatie.

4. Klassieke muziek luisteren

In augustus hoor je langs de grachten van Amsterdam overal muziek! Het is namelijk tijd voor het Grachtenfestival. Op 19 augustus kun je met je kinderen een kinderconcert bezoeken aan de Prinsengracht in Amsterdam. Het is een gezellig en drukbezocht evenement. Meer informatie.

5. Ga naar het land van de toekomst

Nederland ligt voor een groot gedeelte lager dan het zeeniveau. In de afgelopen eeuwen hebben we veel land ‘gewonnen’ van de zee. Hoe kan dat? Dat zie je in Futureland, op de Tweede Maasvlakte vlakbij Rotterdam. Laat je kinderen kennis maken met techniek, de zee en de geschiedenis van Nederland. Het museum is gratis te bezoeken. Meer informatie.

6. Relaxen in de speeltuin

Midden in het bos vlakbij Venlo vind je de grote speeltuin Roeffen Mart. Er zijn meer dan 50 speeltoestellen! Je kinderen kunnen lekker spelen, terwijl jij zit te relaxen. Speeltuin Roeffen Mart ligt in Grubbenvorst. Meer informatie.

7. Zo worden kaas en klompen gemaakt

Er zijn haast geen dingen te bedenken die meer Nederlands zijn dan kaas en klompen. Op de Simonehoeve in Katswoude, vlakbij Volendam, kun je kijken hoe klompen en kaas gemaakt worden. Je wordt er gratis rondgeleid en kunt gratis kaas proeven. Meer informatie.

8. Bejaardentehuis voor paarden

In Soest, een dorp vlakbij de stad Amersfoort, is een bejaardentehuis voor paarden: De Paardenkamp. 120 Paarden en pony’s genieten er van hun oude dag. Een bezoek en rondleiding aan het bejaardentehuis voor paarden is gratis. Ook de oude boerderij is een bezoek waard! Meer informatie.

9. Zet ze voor de televisie

Regent het buiten? Dan zijn er op de website NPO.nl heel veel video’s online te vinden voor kinderen. Wat denk je van het programma Freek in het wild, over wilde dieren? Of het programma Zapp Echt gebeurd, waarin bijzondere verhalen van kinderen verteld worden? Je kunt de Nederlandse ondertitels aanzetten.