Op 17 juli 2014 werd vlucht MH17 van Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten. Alle inzittenden, 298 mensen, overleefden de ramp niet. Onder hen waren veel Nederlanders. Vandaag herdenkt Nederland de slachtoffers.

17 juli 2014

Op 17 juli 2014 steeg een vliegtuig van Malaysia Airlines op vanaf Amsterdam Schiphol richting de luchthaven van Kuala Lumpur in Maleisië. Het vliegtuig zou nooit aankomen: boven de Oekraïne, vlakbij de grens met Rusland, werd het vliegtuig uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven. Onder hen waren 193 Nederlanders. 

23 juli 2014

Ter herdenking van de slachtoffers van de crash van vlucht MH17 is 23 juli 2014 uitgeroepen tot dag van nationale rouw. Op deze dag kwamen de eerste stoffelijke overschotten van de slachtoffers aan in Nederland op de luchthaven van Eindhoven. In heel Nederland hingen de vlaggen halfstok. 

Nationaal Monument 2017

Vandaag is het 3 jaar geleden dat het vliegtuig neerstortte en zoveel mensen het leven verloren. Op deze dag wordt een monument voor de slachtoffers geopend.

Het monument ligt naast luchthaven Schiphol. In het park naast de luchthaven zijn 298 bomen geplant. Elk slachtoffer wordt herdacht met een boom en een naamplaatje. In het midden staat een gedenkteken met de namen van alle slachtoffers. Het bos is een initiatief van de nabestaanden.

Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en premier Rutte wonen de openingsplechtigheid bij. De ceremonie wordt live uitgezonden vanaf 13.55 uur op NPO 1.