Vrijwilligers in het zonnetje gezet tijdens NLdoet

Vandaag en morgen is het NLdoet in Nederland. Op 10 en 11 maart zetten 100.000 vrijwilligers zich in om klusjes te doen bij verenigingen.

NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Het wordt elk jaar georganiseerd door het Oranje Fonds. Duizenden andere organisaties doen mee.

NLdoet zet de vrijwilligers in het zonnetje en stimuleert iedereen om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken. Vrijwilligers zijn het kloppend hart van vele sociale initiatieven. Het Oranje Fonds wil met NLdoet laten zien hoe belangrijk actieve burgers voor de samenleving zijn.

Daarnaast draagt NLdoet bij aan een goed imago van het vrijwilligerswerk. Vergeet niet dat vrijwilligerswerk ook ongelooflijk leuk kan zijn. In de editie van 2016 waren 350.000 Nederlanders actief bij meer dan 9.200 klussen, een recordaantal. Dit jaar hoopt men op nog veel meer deelnemers.

Tips!

Hoe vind ik vrijwilligerswerk?

Er zijn verschillende manieren om vrijwilligerswerk te vinden. Je kunt bijvoorbeeld op Google het woord 'vrijwilligerswerk' en je 'woonplaats' invullen. Kom je er niet uit? Geef niet meteen op, vrijwilligerswerk maakt je leven in Nederland makkelijker. Je leert veel nieuwe mensen kennen en je Nederlands zal zeker verbeteren. Je buurman of buurvrouw wil je vast helpen met het vinden van de juiste website. Je kan ook eens kijken op de site vrijwilligersvacaturebank. Op deze pagina kun je invullen wat voor vrijwilligerswerk je zoekt en in welke plaats of stad je dat zou willen doen. Succes! 

Mag ik als nieuwkomer ook vrijwilliger worden?

Ja! Nieuwkomers met een verblijfsvergunning kunnen direct aan de slag als vrijwilliger. Heb je nog geen verblijfsvergunning, dan moet de organisatie waarvoor je vrijwilligerswerk wilt doen een vrijwilligersverklaring aanvragen. Deze kan hij/zij hier aanvragen.

Waar moet vrijwilligerswerk aan voldoen?

  • het werk is meestal onbetaald;
  • de organisatie heeft geen winstoogmerk;
  • het werk is goed voor de samenleving. Bijvoorbeeld werk in een buurtcentrum, of wandelen met ouderen.

Ook de koninklijke familie doet mee

Tijdens NLdoet is de koninklijke familie meestal van de partij om klusjes te doen bij verenigingen of instellingen. Vorig jaar schakelde de koning zijn moeder, prinses Beatrix in, om een verfklus te doen op een manege. Zijn broer Constantijn snoeide bomen.