Net als correct Nederlands schrijven is een goede opbouw in je sollicitatiebrief heel belangrijk. Dat is best lastig, daarom een voorbeeld hieronder. Vergeet niet dat je naast dit voorbeeld ook nog eigen persoonlijke informatie en zinnen moet toevoegen. Hoe persoonlijker je brief, hoe sneller je wordt uitgenodigd!

1. Links boven je adres

Eigen naam
Adres
Postcode en woonplaats
Telefoonnumer
Email

2. Onder je eigen adres, het adres van het bedrijf

Naam geadresseerd bedrijf
Naam van de ontvanger van de brief
Adres van de geadresseerde
Postcode en plaats

3. Opening sollicitatiebrief

In de opening geef je aan waarom je precies solliciteert:

Geachte heer/mevrouw,
(als bekend: vul hier de achternaam van je contactpersoon in.)

In uw oproep van (datum) in (naam krant/tijdschrift/website) staat dat u opzoek bent naar een (beroep/functie). Graag kom ik voor deze functie in aanmerking.

4. Je motivatie: waarom solliciteer je naar deze baan?

Op dit moment ben ik werkzaam als (invullen).
Op dit moment volg ik de cursus/studie (invullen).

Ik houd me voornamelijk bezig met (invullen wat je taken zijn).
Verder ben ik erg (competenties invullen) in mijn werk en beschik ik over veel doorzettingsvermogen. Daarnaast spreek ik de talen: (talen invullen).

Mijn collega's vinden mij: (schrijf op wat jouw kwaliteiten zijn volgens anderen). De omschrijving van uw vacature past precies bij mijn ambities en het geeft mij een nieuwe uitdaging in het (vak/beroep in vullen) vak.

5. Argumentatie: waarom wil je de baan zo graag?

Bij het lezen van de advertentie werd ik meteen heel enthousiast en ik wist zeker dat dit een mooie kans voor mij kan zijn om ook daadwerkelijk nog verder door te groeien in het vak als (vak invullen.)

Ik ben iemand die zich wil doorontwikkelen en zou graag zelfstandig willen werken. Zoals ik al eerder aangegeven heb, ben ik een harde werker die niet opgeeft als een klus niet lukt. Daarnaast ben ik vriendelijk, flexibel en collegiaal ingesteld.

6. Een goede afsluiting van je sollicitatiebrief

In bijgevoegd curriculum vitea vindt u verdere persoonlijke informatie over mijn behaalde diploma's en mijn werkervaringen gedurende de afgelopen jaren.

In een persoonlijk gesprek zou ik graag mijn motivatie aan u verder willen toelichten.

Ik zie uw reactie graag tegemoet.

7. Het ondertekenen van je sollicitatiebrief

Met vriendelijke groet,

(Je hele naam)

8. De juiste referenties en bijlage

Bij de sollicitatiebrief is de laatste stap de bijlage. Voeg een goed verzorgde CV toe, eventueel aangevuld met referenties. Laat altijd je sollicitatiebrief checken op spelfouten en voeg altijd extra zinnen toe om de brief persoonlijker te maken.