Al meer dan 40 jaar helpen Nederlanders de politie om misdaden op te lossen. Elke dinsdagavond is het televisieprogramma Opsporing Verzocht te zien. Het programma wordt samen met politie en justitie gemaakt en wordt uitgezonden op NPO 1 om 20.30 uur.

Reconstructie

Het programma reconstrueert misdaden met acteurs. Zo krijgen kijkers een beeld van de gebeurtenissen en herinneren zij zich wellicht iets. De kijker wordt opgeroepen te bellen met de studio, als hij of zij meer informatie heeft over een politiezaak waarvoor in de uitzending aandacht van getuigen gevraagd wordt.

Anniko van Santen presenteert Opsporing Verzocht

Meld misdaad (anoniem)

Vaak komen moordzaken en overvallen aan bod. Maar het programma kan ook gaan over ander crimineel gedrag van daders die de politie hoopt op te kunnen sporen. Zo nu en dan wordt een oude zaak opnieuw behandeld wanneer er nieuwe feiten bekend zijn. Verder worden gevonden gestolen voorwerpen in beeld gebracht in de hoop de eigenaar terug te vinden. Kijkers kunnen de informatie anoniem aanmelden, zowel telefonisch als digitaal via een beveiligd tipformulier.

Afleveringen van Opsporing Verzocht zijn een week beschikbaar op www.npo.nl. Als er aanhoudingen zijn verricht, wordt de uitzending geblokkeerd. Op de website van Opsporing Verzocht zijn alle niet-opgeloste zaken te vinden.