Als je als nieuwkomer de Nederlandse taal op een hoog niveau wil leren, zoals B2 of C1, moet je ook de vaktaal te leren van verschillende gebieden zoals technologie, psychologie, filosofie, literatuur, economie en geschiedenis.
Jammer genoeg is politiek niet één van deze gebieden. Misschien vraag je je af: Waarom moeten nieuwkomers iets leren over politiek?

Eigenlijk is het heel belangrijk om te weten hoe het politieke systeem werkt van het land waar je woont. Wat de grondwet van dit land is, wat de rechten en de plichten zijn, wat het volkslied is...etc.

Als nieuwkomer in Nederland zou je niet moeten vergeten dat je na een bepaalde tijd een nieuwe burger wordt genoemd als je de Nederlandse nationaliteit krijgt. Dat betekent dat je stemrecht hebt. En het is zeker geweldig om van de democratische ervaring te genieten. Want veel nieuwkomers missen dat in de landen waar ze vandaan komen.

Om zeker te weten op wie je bijvoorbeeld gaat stemmen, moet je genoeg van de  politiek weten. Dat is niet makkelijk maar om dat te kunnen bereiken zijn er enkele stappen die niet veel moeite hoeven te kosten:

1- Zorg ervoor dat je dagelijks voor minimaal een kwartier het politieke nieuws bekijkt via verschillende bronnen.

Live nieuws over de politiek via www.npo.nl/live/npo-politiek

Websites met het nieuws, zoals bijvoorbeeld:  https://nos.nl/ ,     https://www.nu.nl/ of  https://www.tweedekamer.nl/

Kranten, bijvoorbeeld: https://www.telegraaf.nl/ nrc.nl of  https://www.ad.nl/.

2- Lees enkele historische boeken over  de belangrijkste oorlogen en revoluties van Nederland. Dat maakt een verbinding tussen het verleden en het heden. Als je een abonnement bij de bibliotheek hebt kun je wel boeken over geschiedenis lezen of lenen. Je kunt ook geschiedeniswebsites bezoeken als: www.npofocus.nl/categorie/geschiedenis, www.historischnieuwsblad.nl , of isgeschiedenis.nl  .

Het is ook interessant voor de liefhebbers van historische programma’s of een quiz om deze link: www.anderetijden.nl/  te bekijken.

3- Zorg ervoor dat je genoeg kennis hebt van de politieke terminologie. Ook van de achtergronden, politieke programma's van de partijen van de overheid en de politieke leiders.

4- Voer eenvoudige politieke discussies of gesprekken met je Nederlandse vrienden of kennissen. En twijfel nooit om je eigen politieke mening te geven.

Dat je een brede kijk hebt op de geschiedenis en de hedendaagse politieke gebeurtenissen, maakt dat je misschien betrokken bent bij het nieuws van het land waar je woont.