Eindelijk. Je bent aangekomen in Nederland en je kunt hier voorlopig blijven. Waar je vandaan komt en onderweg heb je misschien angstige situaties meegemaakt, of dingen gezien die je niet kunt vergeten en die je ’s nachts uit je slaap halen. Wat nu?

Praat erover

Aan een hulpverlener in de psychologische zorg, een psycholoog, kun je vertellen over wat je hebt gezien en meegemaakt. Dat kan opluchten. Het maakt de weg vrij om daarna weer verder te leven en weer blijdschap te kunnen voelen.  

Wil je met een psycholoog praten? Maak dan een afspraak met de huisarts, die schrijft voor jou een verwijsbrief voor behandeling bij een psycholoog. Met die brief kun je je aanmelden bij een praktijk voor geestelijke gezondheidszorg (afgekort GGZ). 

Goed om te weten: zowel de huisarts als de psycholoog zijn verplicht om alles wat er tussen jullie besproken wordt geheim te houden.  

Wat kost het?

Doordat je een zorgverzekering hebt, krijg je de eerste 2 tot 12 sessies bij een psycholoog vergoed (in de basis GGZ). Je hoeft er niets voor te betalen. Wel is het zo dat iedereen, ook jij, een eigen risico aan je zorgverzekering moet betalen. De kosten voor de psycholoog worden in jouw eigen risico meegerekend.

Als de psycholoog vindt dat je langer therapie nodig hebt, dan wordt je doorverwezen naar de gespecialiseerde GGZ, waar je nog langer in therapie kunt. Ook deze behandeling wordt vergoed door de zorgverzekeraar. 

Wat voor behandelingen zijn er?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor behandeling: soms zal medicatie je helpen, in combinatie met gesprekken. In andere gevallen kan het goed zijn om groepstherapie te volgen, of creatieve therapie. Dat is een vorm van therapie waarmee je je uit door creatief bezig te zijn, bijvoorbeeld tekenen. 

De rol van de huisarts

De huisarts is degene die jou doorverwijst naar de psycholoog. Maar zelf kan de huisarts jouw problemen ook met jou bespreken. Bij de meeste huisartsen werkt daarnaast een praktijkondersteuner voor de geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ) bij wie je ook snel terecht kunt voor psychische problemen.

Arabisch

Psychologen die Arabisch spreken in het Syrische dialect zijn er niet veel in Nederland. Wat kun je doen als je in elk geval wilt spreken in je eigen taal? De meeste Arabischsprekende psychologen in Nederland hebben een Marokkaanse achtergrond. Het Marokkaanse dialect is soms moeilijk te verstaan voor Syriërs. Daarom kunnen jullie afspreken om standaard Arabisch te spreken, Fosha. 

Je kunt ook eens kijken op de website i-Psy. Dat is een organisatie die is opgericht om mensen met een interculturele achtergrond te helpen bij psychische gezondheidsproblemen. Je kunt er therapieën vinden die in het Arabisch gegeven worden en vragen stellen. Een gedeelte van de website is in het Arabisch.

Op pharos.nl vind je ook een uitgebreide brochure met informatie over waar je hulp kunt vinden bij psychische klachten. Er wordt goed in uitgelegd hoe het systeem van de psychische zorg in Nederland werkt.

Keuze

Het is belangrijk dat je je op je gemak voelt bij degene bij wie je therapie volgt. Wil je graag praten met een vrouw? Dan kun je daarnaar vragen. Als je een klacht hebt over je psycholoog kun je die melden via een klachtenprocedure. Vraag ernaar bij de instelling waarbij je bent aangemeld.

Wachttijd

Wat als je je hebt aangemeld bij een gezondheidsinstelling, maar je lang moet wachten voor een behandeling? Kun je dan zomaar ergens anders terecht voor hulp? Ja, dat kan! Dus als je naar jouw idee te lang moet wachten voor hulp bij de ene instelling, benader dan ook een andere instelling. Misschien is daar een minder lange wachttijd voor behandeling. 

Denk je dat je last hebt van een depressie? Je kunt proberen daar zelf iets aan te doen. Bekijk deze video van het online platform Syriërs Gezond, zij hebben tips: