4 Problemen (en oplossingen) voor het vieren van de Ramadan in Nederland

De Ramadan is een bijzondere maand voor moslims over de hele wereld. Niet alleen omdat het de maand is waarin moslims vasten. Ook de sfeer die erbij komt kijken maakt de Ramadan een heel bijzondere gelegenheid. Maar het is wel even iets anders om de Ramadan in Nederland te vieren! Ander eten, weinig of geen familie… Gelukkig heeft Net in Nederland enkele tips om de vastenmaand in dit nieuwe land door te komen. Hopelijk kun je er dan toch nog een beetje van genieten!

1. Familiegevoel

De sfeer tijdens Ramadan draait om het warme familiegevoel. Het is een maand waarin je veel dingen samendoet. Daardoor wordt de relatie binnen de familie sterker. Je bezoekt bijvoorbeeld familieleden die ver van je vandaan wonen of bezoekt samen met je familie de moskee.

Onze tip: Veel nieuwkomers zijn in hun eentje naar Nederland gekomen. Ze wachten op een gezinshereniging en missen hun ooms en tantes. Dat is heel moeilijk, vooral tijdens de Ramadan. Probeer met je nieuwe vrienden een soort familiegevoel te creëren, of met je Nederlandse buren! Dan heb je tenminste wel een bijzondere Ramadan! 

2. Niet het eten dat je gewend bent

In de Arabische wereld schijnt vaak de zon overdag en overal ruik je lekkere geuren. Moeders maken samen met hun zussen de lekkerste maaltijden voor de hele familie. Misschien ben jij alleen in Nederland, kun je niet koken, of kun je niet de gewenste ingrediënten vinden? En een lekker broodje Maaroek, waar vind je dat nu in Nederland?

Onze tip: misschien is het tijd om nieuwe smaken te proberen! Hoe leuk is het als je een Nederlandse maaltijd als eerste maaltijd tijdens de Ramadan serveert?!

3. Televisiekijken tijdens de Ramadan

Tijdens de Ramadan worden in Arabische landen veel series uitgezonden, zodat mensen samen naar de televisie kunnen kijken tijdens hun avondmaaltijd (iftar).

Onze tip: Heb jij geen satelliet? Dan kun je proberen om tijdens deze Ramadan onze Nederlandse programma’s te kijken met Nederlandse, Engelse of Arabische ondertiteling. Ook kun je vanaf maandag 29 mei elke week kijken naar het Ramadan Journaal op NPO 2. We zullen je via onze facebookpagina van dit programma op de hoogte houden. 

4. Lange dagen

Tijdens Ramadan vasten moslims. Zij eten en drinken overdag niets. In Nederland valt de Ramadan vaak in de zomer. Daarom duren de dagen hier veel langer dan nieuwkomers gewend zijn!

Onze tip? Helaas is voor de lang durende dagen geen oplossing. Wat je wel kunt doen, is je baas en je collega’s vertellen dat je meedoet aan de Ramadan. Dan kunnen zij rekening met jou houden.