Scheiden in Nederland

Stel: je wilt scheiden van je partner. Hoe gaat dat in Nederland en maakt het verschil of je nieuwkomer bent?

Echtscheiding aanvragen

Als jij en je partner willen scheiden op de Nederlandse manier moet je minimaal een half jaar in Nederland zijn en beide kiezen voor het Nederlands rechtssysteem. Het aanvragen van een scheiding begint met een verzoek op papier tot echtscheiding. Dit verzoek doe je via een advocaat.

Ben je het niet eens met elkaar?

Als je het niet met elkaar eens bent, moet je allebei een eigen advocaat kiezen. Je partner kan bezwaar maken tegen de scheiding. Dat wordt 'verweer voeren' genoemd. Als je niet kiest voor 'gezamenlijk scheiden', kan een scheiding lang duren en kostbaar zijn. In Nederland noemen we dit soort scheidingen ook wel  'vechtscheidingen'.

Wat als je kinderen hebt en je gaat scheiden?

Hebben jullie samen kinderen die jonger zijn dan 18? Dan moet je een ouderschapsplan maken. Hierin staan afspraken over de zorg en opvoeding van jullie kinderen. Bekijk de video over hoe dat werkt:

Wanneer ben je gescheiden?

Je bent gescheiden als de uitspraak van de rechter is opgenomen in de registers van de burgerlijke stand. Een scheiding kan langer dan een jaar duren als je het samen niet eens kunt worden. De rechter kan dan een tijdelijke beslissing nemen, bijvoorbeeld over wie er in het huis blijft wonen en bij wie de kinderen gaan wonen. Dit heet een voorlopige voorziening. Een voorlopige voorziening vraag je aan via je advocaat.

Wat kost scheiden?

Scheiden is niet gratis. Een advocaat kost geld en ook voor de uitspraak van een rechtbank moet je betalen. Het kan zijn dat je daar niet genoeg geld voor hebt. Je kunt dan in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand. De overheid betaalt dan een deel van de kosten van jouw scheiding. Als aan het begin van je scheiding onduidelijk is wat je financiële positie is, kun je een voorlopige toevoeging krijgen.