Pakjes, pepernoten en pieten! In Nederland vieren we elk jaar op 5 december Sinterklaas. Kinderen zingen speciale liedjes, zetten hun schoen en krijgen cadeautjes. Maar wie is Sinterklaas en wie koopt nu eigenlijk al die cadeautjes? We zetten het voor je op een rijtje.

Sinterklaas op televisie

Half november kwam Sinterklaas met zijn stoomboot en pieten uit Spanje naar Nederland. Dit jaar was Dokkum de plek waar hij aankwam. We noemen dit de intocht van Sinterklaas. Veel Nederlanders vinden het leuk om te gaan kijken met hun kinderen. Degenen die niet in de buurt wonen, kunnen de intocht live bekijken op televisie. Elk jaar gebeurt er wel iets geks. De pieten zijn kwijt, de boot heeft technische problemen, of Sinterklaas is de cadeautjes vergeten mee te nemen. Deze avonturen worden bedacht door speciale sciptschrijvers. Naast de intocht op televisie kunnen kinderen elke avond om 18.00 uur het Sinterklaasjournaal kijken op NPO 3.

Waarom zetten kinderen hun schoen?

Als Sinterklaas in het land is, zetten kinderen voordat ze naar bed gaan hun schoen bij de open haard, of bij de voordeur. De volgende ochtend vinden ze hun schoen, als het goed is, gevuld met kleine cadeautjes, of snoep. Deze traditie begon lang geleden. Ongeveer 500 jaar geleden werd Sinterklaas voor het eerst gevierd. In de kerk zetten arme mensen toen op 5 december hun schoen. Rijke mensen stopten daar iets in. Later deden alleen de kinderen dat nog. En dat gebeurt nu nog steeds. Kinderen in Nederland zetten bijna elke avond hun schoen met bijvoorbeeld een wortel erin, of een kom water ernaast. Dat is bedoeld voor het paard van Sinterklaas. Ook zingen ze een liedje voor Sinterklaas, bijvoorbeeld Sinterklaas Kapoentje. Allemaal hopen ze de volgende ochtend op wat lekkers!

Wat voor cadeautjes horen in de zak en de schoen?

Iedereen mag natuurlijk zelf bepalen wat je iemand anders als Sinterklaas cadeau geeft. Om je een klein beetje te helpen, geven we je het volgende advies: Bij het schoen zetten, horen vooral kleine cadeautjes, of snoep. Denk aan een chocoladeletter of mooie kleurpotloden. Geld stopt Sinterklaas meestal niet in een schoen. Op 5 december, pakjesavond, stopt Sinterklaas de cadeautjes in een jutezak. Die cadeautjes zijn vaak wat groter, of duurder, maar dat hoeft natuurlijk niet. Het gaat vooral om de gezelligheid!

Ssst, niet doorvertellen!

Hoe kan dat nou? Sinterklaas die alle kinderen in Nederland cadeautjes geeft, pieten die over de daken lopen en een stoomboot die ieder jaar helemaal uit Spanje komt? Dat kan toch niet waar zijn?! Toch vertellen we dit verhaal elk jaar weer aan alle kinderen in Nederland, totdat ze het net als jij niet meer geloven. Natuurlijk hopen we dat ook jij meedoet en dit geheim niet verklapt...

 

Surprises maken

Op 5 december vieren niet alleen kinderen, maar ook volwassenen samen Sinterklaas. Volwassenen trekken enkele weken voor 5 december lootjes en kopen dan anoniem een cadeautje, of maken een surprise. Een surprise is een knutselwerk met daarin het cadeautje verstopt. Vaak wordt er ook een gedicht bij geschreven. Een grappige rijm waarin je een beetje de spot drijft met de persoon waarvoor je jouw cadeautje hebt gekocht, of je surpise voor hebt gemaakt.

 

Zelf kruidnoten bakken

Wanneer we Sinterklaas vieren, eten we heel veel kruidnoten. Je kunt ze natuurlijk kopen in de winkel, maar nog lekkerder zijn ze als je ze zelf bakt! 

 

 


Dit heb je nodig:

  • 150 g boter
  • 125 g donkerbruine basterdsuiker
  • 10 g speculaaskruiden
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 4 el melk
  • een snufje zout
  1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Kneed de boter, de suiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en zout goed door elkaar.
  2. Voeg lepel voor lepel de melk aan het beslag toe, zodat het een soepel deeg wordt. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  3. Maak lange rollen van het deeg. Snijd de rollen in gelijke stukjes. Vorm hier kleine balletjes van, leg ze op de bakplaat en druk ze een beetje plat. Bak de kruidnoten in de oven in ongeveer 15 minuten gaar en lichtbruin. Haal de bakplaat uit de oven en laat de kruidnoten helemaal afkoelen.