In Nederland vieren we elk jaar op 5 december Sinterklaas. Kinderen zingen speciale liedjes, zetten hun schoen. Maar waarom doen de kinderen dat?

Waarom zetten kinderen hun schoen?

Als Sinterklaas in het land is, zetten kinderen voordat ze naar bed gaan hun schoen bij de open haard, of bij de voordeur. De volgende ochtend vinden ze hun schoen, als het goed is, gevuld met kleine cadeautjes, of snoep. Deze traditie begon lang geleden. Ongeveer 500 jaar geleden werd Sinterklaas voor het eerst gevierd. In de kerk zetten arme mensen toen op 5 december hun schoen. Rijke mensen stopten daar iets in. Later deden alleen de kinderen dat nog. En dat gebeurt nu nog steeds. Kinderen in Nederland zetten bijna elke avond hun schoen met bijvoorbeeld een wortel erin, of een kom water ernaast. Dat is bedoeld voor het paard van Sinterklaas. Ook zingen ze een liedje voor Sinterklaas, bijvoorbeeld Sinterklaas Kapoentje. Allemaal hopen ze de volgende ochtend op wat lekkers!

Wat voor cadeautjes horen in de zak en de schoen?

Iedereen mag natuurlijk zelf bepalen wat je iemand anders als Sinterklaas cadeau geeft. Om je een klein beetje te helpen, geven we je het volgende advies: Bij het schoen zetten, horen vooral kleine cadeautjes, of snoep. Denk aan een chocoladeletter of mooie kleurpotloden. Geld stopt Sinterklaas meestal niet in een schoen. Op 5 december, pakjesavond, stopt Sinterklaas de cadeautjes in een jutezak. Die cadeautjes zijn vaak wat groter, of duurder, maar dat hoeft natuurlijk niet. Het gaat vooral om de gezelligheid!

Ssst, niet doorvertellen!

Hoe kan dat nou? Sinterklaas die alle kinderen in Nederland cadeautjes geeft, pieten die over de daken lopen en een stoomboot die ieder jaar helemaal uit Spanje komt? Dat kan toch niet waar zijn?! Toch vertellen we dit verhaal elk jaar weer aan alle kinderen in Nederland, totdat ze het net als jij niet meer geloven. Natuurlijk hopen we dat ook jij meedoet en dit geheim niet verklapt...