Jij voelt je misschien 100 procent man of vrouw, maar dat geldt niet voor iedereen. LHBTI-organisaties (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, interseksueel) pleiten voor een genderneutralere wereld, zodat iedereen zich gewaardeerd voelt.

De NS begint daar al een beetje mee door reizigers vanaf december 2017 niet meer aan te spreken met 'dames en heren', maar met 'beste reizigers'. En Amsterdam kwam eind juli 2017 met een gids vol 'regenboog taaltips' voor ambtenaren. Die gids moet helpen bij het vinden van genderneutrale aanspreekvormen.

Begin augustus 2017 geven tientallen gemeenten aan te overwegen maatregelen te nemen om 'genderneutraler' te worden. Dat blijkt uit een enquête van de NOS waar 150 gemeenten aan mee hebben gedaan. Een klein aantal heeft net als Amsterdam de afgelopen jaren al genderneutrale maatregelen genomen.

Een week eerder introduceerde de gemeente Amsterdam neutrale aanspreekvormen die ambtenaren kunnen gebruiken, om meer rekening te houden met mensen die zichzelf als man noch vrouw beschouwen. 38 gemeenten zeggen daar ook over na te denken. In onder andere Rotterdam, Tilburg en Enschede is het aanpassen van de aanspreekvorm een optie waarover gepraat wordt.

Genderneutrale toiletten

Vier gemeenten die meededen aan het onderzoek zeggen bewust genderneutrale toiletten te hebben op het gemeentehuis. Het gaat om Oss, Enschede, Arnhem en Veenendaal. Zaanstad is van plan het in te voeren. In Tilburg hebben ze op de kermis de mannen- en vrouwentoiletten dit jaar vervangen door neutrale toiletten. Ook in Arnhem hebben ze vorig jaar bij een toilet de bordjes weggehaald. "We noemen onszelf een regenboogstad. Iedereen moet zich thuis kunnen voelen in Arnhem", aldus een woordvoerder van de gemeente. In nog eens 24 gemeenten, waaronder Lelystad, Rotterdam en Haarlem, wordt nagedacht over genderneutrale toiletten.

Het meest actief zijn gemeenten op het gebied van het invullen van burgerzakenformulieren. 21 gemeenten zeggen zo min mogelijk naar het geslacht te vragen op formulieren. Nog eens 45 gemeenten zeggen over deze stap na te denken.