Zwangerschap kun je voorkomen door voorbehoedsmiddelen te gebruiken. Voorbehoedsmiddelen heten ook wel anticonceptiemiddelen.

In Nederland hebben alle vrouwen recht op zwangerschappreventie. Ze hebben toegang tot verschillende anticonceptiemiddelen. Nederlandse tieners krijgen voorlichting op school over seks en het voorkomen van zwangerschap. Voor sommige nieuwkomers zijn deze onderwerpen taboe, maar in Nederland is het gewoon een onderdeel van het onderwijs.

In deze video wordt uitgelegd hoe vrouwen zwanger kunnen worden en hoe je dat kunt voorkomen:

Waarom het voorkomen van zwangerschap belangrijk is?

Door te voorkomen dat tieners zwanger raken of dat je als vrouw ongewenst zwanger wordt, worden sociale problemen in de samenleving verminderd. Problemen als kinderarmoede, kindermishandeling en verwaarlozing worden voorkomen. Ook zorgen sommige voorbehoedsmiddelen voor veilige seks.

Let op: Niet alle voorbehoedsmiddelen voorkomen geslachtsziektes. Als je geslachtsziektes wilt voorkomen, moet je tijdens de seks een condoom gebruiken.

Welke methoden zijn er?

Er zijn verschillende methoden om zwangerschap te voorkomen. Om de beste methode voor jou te kiezen, moet je altijd met jouw huisarts spreken. De huisarts heeft een beroepsgeheim: hij of zij mag niet vertellen wat er tussen jullie wordt besproken. Niemand zal er dus via de huisarts achter kunnen komen, of jij een voorbehoedsmiddel gebruikt.

De meest gebruikte methoden om zwangerschap te voorkomen zijn het gebruik van een condoom, de pil, of een hormoonspiraaltje.