Zwanger zijn en een baby krijgen in Nederland

Als je nieuw bent in Nederland en zwanger wordt, komen er veel nieuwe dingen op je af. Nederland heeft andere gebruiken en gewoonten rond zwanger zijn en de geboorte van een kind. Een compleet beeld daarover krijg je door te kijken naar deze video over geboorte, een aflevering van Het Klokhuis.

De verloskundige en thuis bevallen

In Nederland gaat een zwangere vrouw regelmatig naar de verloskundige. De verloskundige houdt de ontwikkeling van het ongeboren kind in de gaten en hoe het met de zwangere vrouw gaat. Ook begeleid de verloskundige de bevalling. Bijna de helft van de Nederlandse bevallingen vindt thuis plaats. En daar is een reden voor, zo zien we in deze video van Het Klokhuis over geboorte.

Traditie

Beschuit met muisjes

Beschuit met muisjes

Als de baby geboren is, trakteren de ouders de visite op beschuit met muisjes: Voor jongetjes blauwe muisjes, voor meisjes roze muisjes. Ook worden er slingers voor het raam gehangen en soms staat er zelfs een beeld van een ooievaar in de tuin.

Kraamzorg

Als je net bevallen bent, krijg je in Nederland kraamzorg. Hiervoor hoef je niet te betalen, het wordt vergoed via je zorgverzekering. Een kraamhulp helpt je bij het verzorgen van de pasgeboren baby en het ontvangen van visite. Daarnaast zorgt ze voor het huishouden.