Moet zwemles voor asielzoekers onderdeel worden van de integratie van asielzoekers? Als het aan de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) ligt wel. Aanleiding voor de discussie is de verdrinking van een 16-jarige Syrische asielzoeker op maandag 7 augustus 2017.

Zwemles in Nederland

In Nederland krijgen kinderen meestal vanaf jonge leeftijd (5 jaar) zwemles. Ze leren zwemmen, drijven en onderwater zwemmen. Na ongeveer 10 maanden kunnen ze hun zwemdiploma krijgen.

Als je al wat ouder bent of volwassene, dan kun je nog steeds op zwemles. In heel veel plaatsen in Nederland zijn een of meerdere zwembaden waar je les kunt krijgen. In elk zwembad worden lessen voor kinderen en volwassenen aangeboden.

Zwemmen is gezond voor je en als het mooi weer is fijn om buiten te doen. Maar als je niet genoeg vaardigheden hebt, is het ook gevaarlijk: je kunt verdrinken als je uitgeput raakt. 

Syrisch meisje verdronken

Twee jaar geleden verdronk het 9-jarige Syrische meisje Salam. Tijdens het schoolzwemmen in een zwembad in Rhenen ontsnapte zij aan de aandacht van de begeleiders. Ze kon niet zwemmen.