Om ondernemer te zijn in Nederland hoef je niet perse een onderneming op te richten. Je kunt ook freelancer of zzp’er worden.
Zzp (zelfstandige zonder personeel) is geen officieel begrip. In de wet staat bijvoorbeeld niet beschreven wat een zzp’er precies is. In de praktijk slaat de term vooral op zelfstandigen die diensten verlenen aan verschillende opdrachtgevers. Bijvoorbeeld een metselaar die voor allerlei aannemers klust. Of een journalist, of IT’er die zich laten inhuren. Je bent in je eentje een onderneming, oftewel een eenmanszaak.

Hoe word je zzp’er?

Nadat je hebt bedacht wat wat voor zzp’er je wilt worden, en hoe je eenmanszaak zal heten, moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (kvk). Als je zzp’er wordt richt je een eenmanszaak als rechtsvorm op. Daarvoor dien je persoonlijk langs te komen bij de Kamer van Koophandel in jouw regio. Neem een geldig legitimatiebewijs mee! De Kamer van Koophandel neemt jouw eenmanszaak mee in het Handelregister. Dat betekent dat je officieel zaken mag doen als onderneming.

Kun je als zzp’er vanuit een uitkeringssituatie starten?

De overheid stimuleert werklozen en arbeidsongeschikten om als zelfstandige in hun eigen inkomen te voorzien. Daarom kun je als zzp’er beginnen met behoud van een uitkering of een terugkeergarantie. Neem eerst contact op met je uitkerende instantie voor je je laat inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Wat kost het?

Voor de inschrijving van een nieuwe onderneming of organisatie in het Handelsregister, betaal je € 50,- inschrijfkosten.

ZZP'ers en de Belastingdienst

 

Er zijn voordelen als je als ZZP’er hebt, zoals startersaftrek van € 7.280 . Je moet dan wel aan bepaalde eisen voldoen:

  • De Belastingdienst ziet je als ondernemer.
  • Je voldoet aan het urencriterium (besteed minimaal 1225 uur aan je bedrijf per jaar).
  • Je drijft het bedrijf zelf (of samen met anderen).

Het is heel lastig als startende ondernemer laat staan als nieuwkomer om te weten waar je allemaal recht op hebt. Veel ZZP’ers laten op het einde van het jaar daarom hun boekhouding doen door een boekhouder. Een boekhouder kost 200-300 euro, maar is het vaak meer dan waard!

In deze video vind je drie handige tips van de belastingdienst voor iedereen die een zzp’er zou willen worden:

Houd je aan de wet

Als je overweegt zzp’er te worden in Nederland, informeer je dan goed. Op de website zzp-nederland.nl vind je een stappenplan en informatie over waar je rekening mee moet houden. Je vragen kun je ook altijd stellen aan de Kamer van Koophandel.

Zodra je een zzp’er bent geworden, moet je je altijd aan de wet houden. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, omdat de wet altijd kan veranderen en het niet altijd duidelijk is wat er is veranderd.

De volgende video gaat over wat er in 2017 gaat veranderen voor zzp’ers in Nederland:

Gerelateerde onderwerpen op onze website: