Sarkon Henno: de eerste Syrische nieuwkomer die zich kandidaat heeft gesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen.

, Salpy Ohanis

Dagelijks zien we beelden van oorlog en ellende in Syrië. Daarom proberen we ook de positieve verhalen in de schijnwerpers te zetten. Over Syrische mensen die een nieuw leven willen opbouwen in Nederland. En hun doelen bereiken.

Vandaag spreek ik Sarkon Henno. Een jonge Syriër die zijn carrière in Nederland wil vervolgen, ondanks de moeilijkheden voor en na zijn vertrek uit Syrië. Hij hoopt als eerste Syriër verkozen te worden bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Hij is kandidaat in 5e plaats voor de partij Berg en Dal. Wie is deze bijzondere man en waarom heeft hij zich kandidaat gesteld?

Stel jezelf eens voor: wie ben je?

Ik ben Sarkon Henno, een Syrische advocaat uit Al- Qamishli, Syrië. Ik ben in 2013 met mijn vrouw en zoon naar Nederland gekomen. Nadat ik in Berg en Dal in de provincie Gelderland ben gaan wonen, heb ik voor mijzelf nieuwe doelen gesteld.

De eerste stap die elke nieuwkomer moet volgen, is het leren van de Nederlandse taal. Iedereen weet dat het geen gemakkelijke taal is, maar ik probeerde de basisprincipes in het vluchtelingencentrum te leren. Daarna begon ik bij de taalcursussen op niveau A2. De volgende niveaus B1, B2 en C1 kon ik binnen 10 maanden afronden. En dat ondanks mijn nieuwe drukke leven: de geboorte van mijn tweede kind. Ook kostte het energie om mij aan te passen aan de regels en levensstijl van het nieuwe land. Maar ik heb altijd voor ogen gehad dat ik mijn doelen wilde bereiken.

Mijn eerst doel was de taal leren en van deze ‘hindernis’ af te komen. Daarna kon ik snel met mijn studie beginnen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, richting advocaat. Ik heb in Syrië een studie rechten afgerond aan de universiteit van Aleppo. Ook heb ik twee jaar een eigen kantoor gehad in Aleppo voordat de oorlog uitbrak. Over twee maanden zal ik het bachelorsdiploma behalen en met de masteropleiding Bestuursrecht beginnen.

Over mijn kandidatuur voor de gemeenteraadsverkiezingen: ik woon al vijf jaar in Nederland en volgens de Nederlandse wet kan iemand zich kandidaat stellen voor gemeenteraadsverkiezingen als hij een onafgebroken periode van vijf jaar legaal in Nederland is. Je hebt geen Nederlandse identiteit of paspoort nodig. En ik heb aan deze eis voldaan.

Wat is eigenlijk de reden dat je voor de gemeenteraadsverkiezingen strijdt?

Ik heb zeven maanden lang naast mijn studie bij de gemeente Berg en Dal gewerkt, als beleidsmedewerker Wonen. Dat ging goed en ze waren tevreden. De gemeente accepteerde mijn voorstellen voor twee projecten waarvoor ik de uitvoeringsplannen voor hen opstelde. Een project is de Starterslening, waarmee de starters een lening aan de gemeente kunnen vragen van €30.000,-. De andere is een blijverslening. Een lening waarmee ouderen of mensen met beperkingen een lening kunnen aanvragen om hun woning aan te kunnen passen.

Twee eenvoudige projecten, maar ze kunnen het leven van de begunstigden veranderen en verbeteren. Daarom kan ik zeggen dat de belangrijkste reden voor mijn kandidatuur is om mee te helpen mijn gemeente te ontwikkelen en verbeteren. Zo doe ik iets positiefs voor mijn gemeenschap.

Wat staat er in je verkiezingsprogramma?

Het verkiezingsprogramma van mijn partij omvat zorg, onderwijs, verkeer, milieu en nog meer. Een van de belangrijkste punten in het programma is de participatie van de burger bij het nemen van beslissingen met betrekking tot de gemeente. Ook willen we de levensstandaard verbeteren door meer toeristen aan te trekken. Dat doen we door het behoud van monumenten en het landschap. En andere belangrijke onderwerpen zijn bijvoorbeeld het verbeteren van de werkgelegenheid, duurzame maatregelen, alternatieve brandstoffen en aandacht voor verkeersveiligheid.

Hoe zit het met vluchtelingen en hun rol? Heeft u plannen om iets voor hen te betekenen?

Natuurlijk er zijn plannen voor vluchtelingen. Ze zijn een deel van de maatschappij. En de integratie van vluchtelingen is een belangrijk thema in ons verkiezingsprogramma. We willen een goede inburgering bevorderen en een integrale aanpak vinden in onze gemeente. Een geschikte baan vinden is een probleem voor veel vluchtelingen. We horen altijd over de ontevredenheid over de banen die de gemeente vindt via uitzendbureaus. Ze zijn vaak ongeschikt voor vluchtelingen wat betreft leeftijd of opleidingsniveau. Ons plan is een goede band tussen de gemeente en de vluchtelingen op te bouwen. We hebben ook nieuwe ideeën voor een betere integratie in Berg en Dal. De eerdere plannen hebben niet gewerkt. Ze konden geen goede oplossing vinden voor de problemen van de nieuwkomers.

Was jouw kandidatuur een graag geziene stap in jouw gemeente? En wat is de partij die je vertegenwoordigt?

Terwijl ik in de gemeente werkte, maakte ik de weg vrij voor mijn kandidatuur voor de verkiezingen. Het was een goede ervaring om het werk leren kennen en goede relaties met collega’s op te bouwen. Daardoor was mijn kandidatuur geen verrassing voor hen. Mijn partij 'Voor Berg en Dal' is een lokale partij. De gemeente Berg en Dal bestaat uit ongeveer acht kleine steden en dorpen, voornamelijk Groesbeek, Beek-Ubbergen en Berg en Dal. Het ligt dicht bij Nijmegen in de provincie Gelderland, met een bevolking van ongeveer 34.700 inwoners. Het aantal zetels in de gemeenteraad is 23.

Hoe zie jij je toekomst? Ben je van plan om naar Syrië terug te keren als de omstandigheden verbeteren?

Deze stap zeker is het begin van een mooie toekomst. Voor mij is het niet zozeer belangrijk dat ik slaag voor de verkiezingen, maar het is veel belangrijker om een positieve indruk achter te laten. En door mijn studie zal ik nog meer gaan groeien.

En wat betreft een terugkeer naar Syrië… ik weet het niet. Ik kan daar nu niks over zeggen,  omdat niemand weet wanneer de situatie beter zal worden. Ook ben ik nu hier met mijn familie, en we proberen een nieuw leven op te bouwen. Als ik al van plan zou zijn om terug te gaan naar Syrië, dan neem ik deze beslissing samen met mijn familie. Maar de deur staat open voor alle opties…Niemand weet wat er in de toekomst zal gebeuren!