Alles over de nieuwe donorwet!

, Ahmad Jawad

Door de lange wachtlijsten en het grote tekort aan orgaandonoren komen jaarlijks zo’n 130 tot 150 patiënten te overlijden. Dat was een van de belangrijkste redenen voor een aantal politieke partijen om in de Eerste Kamer voor het wetsvoorstel te stemmen. In het voorstel ‘actief donorregistratiesysteem ADR’ word je automatisch donor, tenzij je bezwaar maakt.

De nieuwe donorwet zal in de zomer van 2020 ingaan. Dus voor die tijd gaat er niks veranderen en blijft de huidige donorwet.

De donorwet:

Bij de huidige donorwet geef je aan wat er met je lichaamsorganen moet gebeuren als je overlijdt. En hiervoor heb je 4 keuzes:

1- Ja (ik geef een toeneming)

2- Nee (ik geef geen toeneming)

3- Mijn partner beslist dat

4- Iemand anders beslist dat

Wat er door de nieuwe donorwet gaat veranderen, is dat als je geen keus maakt, je automatisch geregistreerd staat met ‘geen bezwaar’. Dat valt te lezen op de sites van de Rijksoverheid en de Nederlandse Transplantatie Stichting. Dat betekent dat je automatisch akkoord gaat met doneren. En dat geldt voor alle Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Hoe maak je een keus:

Volgens de Rijksoverheid krijgen alle Nederlanders van 18 jaar en ouder een brief nadat de wet in de zomer van 2020 is ingegaan. Met de vraag om je keus vast te leggen in het Donorregister. De registratie in het Donorregister kan altijd en op ieder moment gewijzigd worden.

Je moet online via donorregister.nl of op papier een donorregistratieformulier invullen. Een donorformulier kun je ook ontvangen zonder dat je het zelf aanvraagt. Tieners die het jaar daarvoor 18 geworden zijn krijgen het donorformulier opgestuurd. Iedereen van 18 jaar en ouder die nu nog niet geregistreerd staat krijgt een brief thuis gestuurd. Gemeenten gaan een donorformulier geven wanneer je een reisdocument komt ophalen. In de ziekenhuizen is dat ook op te halen. En iedereen die sinds 3 jaar in Nederland woont, ongeacht nationaliteit, ontvangt een donorformulier op zijn of haar naam.

Wat gebeurt als je niets doet:

In de nieuwe wet staat duidelijk dat als je niet reageert op de eerste brief, je na zes weken een herinneringsbrief ontvangt. Als je daarop niet binnen zes weken reageert, word je in het Donorregister geregistreerd als ‘geen bezwaar’ tegen orgaandonatie. Daarvan word je op de hoogte gesteld.

Soorten organen en weefsels:

Organen die geschikt zijn voor donatie zijn:

-Hart

-Nieren

-Lever

-Longen

-Alvleesklier

-Darmen

Weefseldonaties die geschikt zijn voor donatie zijn:

-Huid

-Botweefsel (inclusief pezen en kraakbeen)

-Oogweefsel

-Hartkleppen

-Bloedvaten

De meeste Nederlanders staan positief tegenover over orgaandonatie, Maar slechts een klein percentage van de bevolking geeft daadwerkelijk toestemming, zo valt te lezen in een artikel op de website ‘NPO Focus’. Momenteel staat 40% van de Nederlandse bevolking geregistreerd in het donorregister. Slechts 24% geeft toestemming voor orgaandonatie. De andere 60% is niet geregistreerd.

En volgens de NOS hebben 6 miljoen mensen in Nederland het donorregister ingevuld. 60% geeft toestemming voor orgaandonatie, 29% geeft geen toestemming en 11% laat iemand anders beslissen.

Voor wie:

De nieuwe wet geldt voor iedereen die minimaal 3 jaar in Nederland woont, ongeacht nationaliteit, en in de Basisregistratie Personen ingeschreven staat.