Weerwaarschuwingen in Nederland

Als het extreem weer is, dan worden er in Nederland weerwaarschuwingen uitgegeven. Deze waarschuwingen worden uitgegeven door het KNMI, het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut.

Het KNMI heeft als overheidsinstituut de veiligheidstaak om weerwaarschuwingen uit te geven. Het KNMI waarschuwt als het weer een risico is, om bij te dragen aan een veilig en bereikbaar Nederland. Door tijdig te waarschuwen kunnen mensen zich voorbereiden op gevaarlijk weer waardoor de kans op schade en letsel beperkt wordt. De impact van gevaarlijk weer is het uitgangspunt voor de waarschuwingen. Met algemene adviezen wil het KNMI de impact van gevaarlijk weer beperken.

Criteria voor het uitgeven van een waarschuwing

Het KNMI kan een waarschuwing of Weeralarm uitgeven voor gladheid en winterse neerslag, voor regen, slecht zicht, onweer, windstoten, hitte en voor wind- en waterhozen. De waarschuwingen worden minstens elke drie uur geüpdatet. Een Weeralarm wordt elk uur geactualiseerd. Als daar aanleiding voor is, worden  waarschuwingen nog frequenter ververst.

Royal Netherlands Meteorological Institute in de Bilt, the Netherlands.

Vier fases in de waarschuwingssystematiek

 

Code groen: geen bijzonderheden

Het verwachte weertype geeft geen aanleiding voor het uitgeven van een waarschuwing.

Code geel: wees alert

Er is mogelijk kans op gevaarlijk weer. Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is. Code geel kan 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt, worden uitgegeven. De zekerheid is minstens 60 procent.

Code oranje: wees voorbereid

Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.

Code rood (weeralarm): onderneem actie

Dit is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel lokaal zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 12 uur uitgegeven voordat het weerfenomeen zich voordoet.  Code rood kan ook uitgegeven worden als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico’s groot zijn.

 

Bron: knmi.nl