Volkskrant: Syriërs over hun wens om terug te keren naar Syrië: ‘Het leven in Nederland heeft geen ziel’

, Net in Nederland

Er keren steeds meer vluchtelingen naar huis in Syrië. Reden voor De Volkskrant om een paar Syrische vluchtelingen die nu in Nederland wonen en zich niet gelukkig voelen, te interviewen.

Onder hen is Ahmed (30 jaar), die zijn teleurstelling uitsprak nadat hij naar Nederland is gekomen. Aan de Volkskrant vertelt hij: ‘Het was mijn droom om naar Nederland te komen. Ik was dol op het land’. Maar hij is nu niet gelukkig en denkt over terug te gaan naar zijn oude woonplaats Damascus. Hij mist Syrië meer dan hij zich ooit had kunnen voorstellen. ‘Je voelt de waarde van iets pas als je het verliest’, zegt hij.

Volgens De Volkskrant is het nu in steeds meer gebieden rustig in Syrië. Vandaar ‘groeit de groep vluchtelingen die naar huis terugkeert’. Het Rode Kruis heeft ook een gironummer geopend voor Syriërs die teruggaan en een nieuw leven willen opbouwen in Syrië.   

Maar ‘hoewel terugkeren naar het thuisland voor veel Syriërs lastig en risicovol is, verlangen ze hier vurig naar’ , staat in De Volkskrant. ‘Openlijk hierover praten is lastig. Syriërs zijn bang dat dit gevolgen heeft voor hun asielprocedure. Ze willen bovendien niet ondankbaar overkomen.’   

‘Terugkeer vanuit Nederland blijft vooralsnog beperkt. Bij het ministerie van Justitie zijn tien gevallen bekend van Syriërs die dit jaar zijn teruggekeerd. Vorig jaar waren het er twintig. Door terug te keren verliezen ze het recht op een verblijfsvergunning’.

‘Strenge voorwaarden’

Wat heel belangrijk is om te weten dat de Nederlandse overheid uiteindelijk bepaalt of een land voor migrantengroepen veilig genoeg is om terug te keren. En als dat het geval is, worden in samenspraak met de Internationale Organisatie voor Migratie en hulporganisaties als de UNHCR en het Rode Kruis zogeheten repatriëringsprogramma’s opgezet’, zegt de krant.

De voorwaarden zijn in dit geval streng zijn. ‘Het geweld moet voorbij zijn’, zegt een woordvoerder van de UNHCR. ‘Kinderen moeten naar school kunnen, basisvoorzieningen als water en voedsel moeten aanwezig zijn, er moet een werkend rechtssysteem zijn en respect voor mensenrechten. Ook moeten de autoriteiten de veiligheid van terugkeerders garanderen.’ Omdat Syrië aan geen van deze voorwaarden voldoet, organiseert de Nederlandse overheid op dit moment geen uitreisprogramma’s.

‘Maar als mensen vrijwillig terugkeren naar hun land van herkomst, dan kan Nederland dit niet tegenhouden’, zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie. Er wordt in dat geval een gesprek ingepland met de Dienst Terugkeer en Vertrek, onderdeel van het ministerie. Via de IND wordt vervolgens een vliegticket van Teheran naar Damascus geboekt. De overheid kan de kosten vergoeden.

Wil je het hele artikel lezen? Ga dan naar