Voordelen en nadelen van vaste en tijdelijke contracten

, Ahmad Jawad

In een tijdelijk contract, ook wel een ‘niet-vaste arbeidsovereenkomst’ genoemd, wordt er tussen de werkgever en de werknemer gesproken over een bepaalde periode van het werk. In een vast contract of ‘niet-tijdelijke arbeidsovereenkomst’ wordt er geen einddatum afgesproken om het contract te beëindigen. Het verschil lijkt groot, maar in de praktijk valt dat wel mee.

Contract opzeggen:

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geeft een contract voor onbepaalde tijd geen volledige zekerheid. Dat komt door de economische veranderingen in de afgelopen jaren, stellen de accountant en schrijvers Wim Koning en Ilke Visser in een artikel over het verschil tussen een jaarcontract en een vast contract op de site allardenvanderveen.nl

Op de site valt te lezen is dat "een vast contract zou vaak makkelijk kunnen zijn te ontbinden".  In dit geval krijgt de werknemer na de beëindiging van zijn contract een financiële vergoeding en dat is vaak een salaris van één maand, naast een salaris van één maand voor elk jaar dat de werknemer voor het bedrijf heeft gewerkt.

Een nadeel is hier volgens Wim en Ilke, zoals het in het artikel te lezen is dat “het ontbinden van zo'n contract meer rompslomp met zich mee brengt”. Want advocaten kosten veel geld. Daarom accepteren veel werknemers makkelijker een tijdelijk contract.

Aan de andere kant kunnen tijdelijke contracten lastig tussendoor worden beëindigd. Het klinkt een beetje raar dat de tijdelijke contracten meer zekerheid zouden kunnen bieden. Tegelijkertijd is het een nadeel dat het opzeggen van zo’n tijdelijk contract aan het einde van de termijn, zonder juridische zaken gedaan kan worden. De werknemer krijgt dan in dit geval vaak geen financiële vergoeding.

Om dat te kunnen vermijden zou de werknemer bepaalde voorwaarden moeten aanvragen die in het contract moeten staan. Een voorbeeld is ervan dat de werkgever de werknemer moet informeren, voor een maand of twee of drie maanden, over het opzeggen van zijn contract of misschien het verlengen van zijn contract tot een ander contract of een vast contract.

Het is goed om te weten dat de werkgever het tijdelijk contract niet meer dan twee keer kan verlengen binnen 2 jaar. Daarna krijgt de werknemer automatisch een vast contract. Dus als er een wens is om je contract voor de tweede keer te verlengen en je al langer dan twee jaar voor hetzelfde bedrijf werkt, krijg je ook automatisch een vast contract. Tenzij de periode tussen de voorgaande contracten langer dan 6 maanden is.

Op werk.nl lees je meer over tijdelijk contract opzeggen of verlengen. Je kunt ook voorbeelden van tijdelijke en vast contracten bekijken.

Hypotheek:

Het tijdelijke contract heeft een aantal praktische nadelen. Het belangrijkste nadeel is dat het heel moeilijk is om een hypotheek te krijgen.

Banken houden niet van risico's en willen altijd dat hun klanten vaste contracten hebben. Als je een tijdelijk contract hebt moet je tenminste een verklaring van de werkgever hebben dat het contract verlengd zal worden. Ook moet je kunnen aantonen dat je de laatste drie jaar een stabiel inkomen hebt gehad.

Zekerheid:

De werknemer krijgt een zeker gevoel van een vast contract. Het kan ook worden beschouwd als een soort van vertrouwen tussen de werkgever en de werknemer. Bovendien geeft het personeel de zekerheid dat ze te vertrouwen zijn.

Maar een nadeel van een vast contract zou kunnen zijn dat de werknemer een beperkte variatie aan werkervaring opdoet als gevolg van de routine. Daarnaast wil de werkgever er 100% zeker van zijn dat hij een vast contract aan de juiste persoon geeft en dat brengt hogere eisen met zich mee.  

Een tijdelijk contract of een eenjarig contract geeft ook een gevoel van zekerheid dat je werk en inkomen hebt voor minstens één jaar. Een nadeel zou kunnen zijn dat je je zorgen maakt over het opzeggen van het contract of dat de werkgever niet van plan is om het te vernieuwen. Daarom zijn werknemers met een tijdelijk contract vaak minder tevreden over hun baan.