5 Tips voor een leven zonder financiële problemen

Geldzorgen geven verschrikkelijk veel stress. Door slim te plannen, en jezelf in de hand te houden, kun je je geldzorgen drastisch verminderen.

Hieronder vind je 5 tips:

1- Geen nieuwe schulden

Maak geen nieuwe schulden om oude schulden af te betalen. Nieuwe kredieten afsluiten om oude schulden af te betalen is zelden een oplossing.

2- Uitgaven analyseren

Verzamel je digitale afschriften van de afgelopen 12 maanden en print ze uit. Begin met het maken van een overzicht. Zorg dat je exact weet hoeveel erin komt  en hoeveel eruit gaat. Bekijk ook aandachtig wanneer je de meestal grote uitgaven doet en bij welk bedrijf.

3- Uitgaven verminderen

Je moet anders over materiële zaken gaan nadenken. Iedere maand een nieuwe jas of horloge is bijvoorbeeld onnodig.

4- Spullen verkopen

We bezitten allemaal waardevolle spullen in huis die we weinig of niet meer gebruiken. Je kunt deze verkopen. Denk bijvoorbeeld aan oude sieraden, antiek, een oldtimer auto, motor of bootje. Plan vervolgens een dag in om overal foto’s van te maken en alles op Marktplaats te zetten. Je kunt ook alles in de auto laden en het naar een kringloopwinkel brengen.

5- Inkomen verhogen

Dit klinkt het moeilijkste en voor sommigen zelfs onmogelijk. Maar dat is het zeker niet.

Ben je werkloos? Ga dan actief op zoek naar een bijbaan of begin als freelancer.

Heb je al een baan, vraag dan een gesprek aan met je baas en stel een kleine loonsverhoging voor. Mocht een loonsverhoging er niet in zitten, dan kun je voorstellen om betaald over te werken.