Slachten zonder verdoving mag niet in Nederland. Maar dan is de vlees niet meer halal. Hoe werkt het in Nederland als je deel wilt nemen aan het Offerfeest?

Wat zijn de regels?

Tijdens het islamitische Offerfeest worden jaarlijks in ons land tienduizenden schapen en runderen halal, zonder verdoving, geslacht. Er wordt een uitzondering voor moslims gemaakt tijden het Offerfeest, maar er zijn wel regels. Hierbij geven we je wat “weetjes” over slachten tijdens het Offerfeest om een idee te hebben over het vlees dat je misschien gaat kopen in de Turkse of Marokkaanse winkels. 

Weet je dat:

  • je niet zelf mag slachten tijdens het Offerfeest? Je kunt dus niet een schaap kopen en het dan voor je deur slachten!
  • slachten alleen wordt gedaan in slachthuizen? Meestal zijn deze islamitische slachthuizen Turks of Marokkaans. Maar ook Nederlandse slachthuizen bieden voor het Offerfeest halal vlees aan.
  • slachthuizen zich moeten aanmelden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor het Offerfeest via dit aanmeldformulier? Door de aanmeldingen kan de NVWA het toezicht en de keuring goed organiseren. En zo weet de NVWA op welke plaatsen wordt geslacht.
  • Sinds 1 januari gelden strengere regels voor ritueel slachten. Het kabinet was al langer in overleg met religieuze organisaties om bij de onverdoofde slacht het dierenwelzijn te verbeteren zonder godsdienstige gebruiken aan te tasten. Er was al afgesproken dat een dier hooguit 40 seconden na de halssnede buiten bewustzijn moet zijn en dat anders moet worden ingegrepen. Ook mag er alleen geslacht worden in geregistreerde slachterijen.
  • de prijzen van het vlees op de eerste dag van het Offerfeest duurder zijn dan de volgende drie dagen? Daarom is het verstandig om goed na te denken wanneer jij je vlees gaat kopen!
  • wij jou een heel prettig Offerfeest wensen!