Als je aan alle voorwaarden voor het aanvragen van de verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd voldoet, kun je met de procedure van de aanvraag doorgaan. Maar hoe werkt deze aanvraagprocedure?

Op 1 januari 2018 wijzigt de IND het tijdstip voor het aanvragen van de verblijfsvergunning asiel onbepaalde tijd. Nu kan jij de aanvraag indienen vanaf 6 maanden voor de datum waarop je verblijfsvergunning verloopt. 

Hoe kun jij een aanvraag voor verblijfsvergunning asiel onbepaalde tijd indienen?

Er zijn twee manieren om de verblijfsvergunning asiel onbepaalde tijd aan te vragen; online (digitaal) of per post:

Online (Digitaal):

 

1. Ga naar deze link van: IND

2. Klik op de knop ‘Online aanvraag’ 

3. Je wordt doorverwezen naar deze pagina met 5 stappen

4. Bij de eerste stap word je gevraagd om je met je DigiD en sms-code aan te melden. Heb je geen DigiD of sms-code? Je kan deze hier aanvragen: Vraag dan hier DigiD aan. Of log in bij Mijn DigiD en vraag de sms-code aan.

(Als je geen sms-code hebt ga dan naar Mijn DigiD en log in. Kies voor 'Extra sms-controle aanvragen' en vul jouw mobiele nummer in. Je ontvangt de activeringscode. Met deze code kan je de sms-functie activeren op de website van DigiD).

5. Klik op 'Volgende' om verder te gaan met de aanvraag.

6. In de tweede stap klik je op 'Volgende' om het inlogscherm van DigiD te openen. Hier moet je de DigiD app gebruiken om de Qr-code te scannen. Na het inloggen wordt je weer automatisch teruggeleid naar de aanvraag.

7. Nu kan je de aanvraag invullen en upload de gevraagde documenten (In het aanvraagformulier staat welke documenten je met de aanvraag moet meesturen).

8. Betaal de kosten van de aanvraag met iDeal.

9. Controleer jouw aanvraag altijd goed. Onjuiste volgorde van gegevens of bijlagen en/of onvolledige gegevens kunnen tot vertraging leiden in het behandelproces.

10. Ga naar het IND-loket om een pasfoto te maken en vingerafdrukken af te laten nemen. In sommige gevallen is dit niet nodig.

Per post:

 

Je kan de aanvraag ook per post indienen. Je vindt het aanvraagformulier op de pagina van IND bij ‘Aanvraagformulieren en kosten’.

1. Download het aanvraagformulier en vul het in.

2. Stuur het aanvraagformulier met de benodigde documenten naar de IND.

3. Na ontvangst stuurt de IND een brief waarin staat hoe de leges betaald moeten worden.

Wat gebeurt er nadat de aanvraag is ontvangen?

 

​Nadat de aanvraag is ontvangen, stuurt de IND een ontvangstbevestiging. Hierin staat op welke datum de IND de aanvraag heeft ontvangen en binnen welke termijn de IND een beslissing neemt.

Je kan nu bij het IND-loket biometrische gegevens laten afnemen. Maak hiervoor online een afspraak.

De IND controleert vervolgens of de aanvraag compleet is en of de leges zijn betaald. Ontbreken er documenten of zijn er documenten niet juist? Dan stuurt de IND een brief: een herstel verzuimbrief. Hierin staat welke documenten nog moeten worden opgestuurd. Stuur de gevraagde documenten vóór de genoemde datum naar de IND.

Wanneer krijg je de beslissing?

 

De IND controleert of je aan alle voorwaarden voldoet. De IND moet binnen een termijn van 6 maanden een beslissing nemen.

Hoeveel kost deze aanvraag?

 

De aanvraag voor de verblijfsvergunning asiel onbepaalde tijd kost € 161.

Kinderen jonger dan 18 jaar betalen € 51.