Elk jaar komen er nieuwe woorden bij in het Nederlands. Op de site van Van Dale Uitgevers kun je uit 18 genomineerden een woord kiezen wat het woord van het jaar moet worden. Hier enkele van de genomineerden:

Een blokkeerfries in actie

Een blokkeerfries in actie

Moet het ‘blokkeerfries’ worden? Dit betekent: elk van de personen die in Friesland een wegblokkade hebben opgezet om anderen te verhinderen te demonstreren tegen een aspect van de sinterklaastraditie, door sommigen beschouwd als verdediger daarvan.

Drankhangen

Drankhangen

Of wat dacht je van ‘drankhangen’. Dat is dat je met snacks en drank, in je ondergoed of comfortabele kleren op een bank of stoel hangt.

Wel eens van ‘vliegschaamte’ gehoord? Dat betekent: schaamte die iemand ervaart als hij of zij gebruikmaakt van een vliegtuig terwijl er minder milieubelastende alternatieven zijn om zich te verplaatsen, vertaling van Zweeds flygskam.

Een andere genomineerd is: ‘yogasnuiver’. Dat is iemand die gewoonlijk gezond en bewust leeft, maar zich nu en dan, bv. in het uitgaansleven, te buiten gaat aan partydrugs en cocaïne.

En al wel eens van ‘plogging’ gehoord? Dat is een vorm van fitness waarbij men tijdens het joggen afval opruimt, Zweeds, samentrekking van plocka (plukken, verzamelen) en Engels jogging.

Er kan nu gestemd worden op het nieuwste woord op https://woordvanhetjaar.vandale.nl/nl/.