Al bijna twee weken wordt er gedemonstreerd in verschillende Libanese regio's en steden tegen de heersende politieke klasse. Mensen gaan massaal de straat op uit protest tegen corruptie, de toename van de overheidsschuld en de verslechtering van sociale en economische omstandigheden in het land.

Uit de Libanese gemeenschap in Nederland komt veel steun voor de demonstranten. Afgelopen zaterdag demonstreerden honderden mensen uit heel Nederland op de Dam in Amsterdam. Zij kwamen hun steun betuigen aan hun landgenoten. Een van hen was Nayla Chebli. Zij komt uit Beiroet en woont 20 jaar in Nederland. In het dagelijks leven geeft zij Arabische taallessen op haar taalinstituut in Amsterdam. Voor haar zijn de demonstraties een langverwachte droom. “Voor het eerst in de geschiedenis van Libanon is het Libanese volk verzameld onder één slogan, en dat is Libanon!”, zegt ze vrolijk tegen Net In Nederland.

“Ze overwinnen hun sektarische verschillen en dagen hun corrupte leiders uit.”

Nayla Chebli

“echte revolutie”

Ook de Nederlands-Libanese journalist Danny Ghosen is blij met deze “echte revolutie”. Hij is verrast door de eensgezindheid in het land. “Het kostte veel tijd en ellende totdat we dit historische moment bereikten waarop de Libanezen hun verdeeldheid en angsten overwonnen. Ze zijn verzameld voor één doel en één vlag, de Libanese vlag. Dit had ik nooit had verwacht.”

Afgelopen zondag was de eensgezindheid weer goed zichtbaar. Tienduizenden Libanezen gingen de straat op en vormden een menselijke ketting dwars door het land. Ruim 170 kilometer van het noorden naar het zuiden van het land. Zo wilden ze laten zien dat ze verenigd zijn in hun vreedzame protest tegen de regering.

Chebli is trots op de demonstranten.  “Ze overwinnen hun sektarische verschillen en dagen hun corrupte leiders uit.” Ook is ze optimistisch over de toekomst van deze protesten. “De autoriteit zal de demonstranten niet durven onderdrukken. Er is veel moed getoond. Ze weten dat als ze zich overgeven en terugkeren naar hun huizen, hun verlies zal worden verdubbeld.”

“De Libanezen zijn één volk”, zegt Danny Ghosen. “En dat bewijzen ze opnieuw met deze demonstraties. De Libanezen realiseren zich eindelijk hoe politieke en sektarische leiders hen tientallen jaren manipuleerden en verdeelden. En dat deze leiders niet goed voor hen zijn, dus kwamen ze in opstand.”

 “De Libanese autoriteit en haar leiders hebben nog niet hun ware gezicht getoond.”

Danny Ghosen

Hoe nu verder?

Nayla is hoopvol. “Het zal niet lang zal duren voor dat de Libanese autoriteit zich realiseert dat ze moet vertrekken. Dan moet een overgangsregering met volledige wetgevende bevoegdheden de macht nemen, hervormingen initiëren en oproepen tot vervroegde parlementsverkiezingen.”

Bij Ghosen verdwijnt de vreugde in zijn stem wanneer je hem vraagt naar de toekomst van deze revolutie. Hij lijkt niet optimistisch over de uitkomst van deze protesten te zijn.  “De Libanese autoriteit en haar leiders hebben nog niet hun ware gezicht getoond. Als ze zeker weten dat de revolutie aanhoudt en dat het leger de demonstraties niet met geweld zal afbreken, zullen ze hun “bad boys” inschakelen om tegen de demonstranten in te gaan en te intimideren. Dit regime kan alles doen. Westerse waarschuwingen zullen hen niet afschrikken.” Ghosen is bang dat de Libanese autoriteit duizenden of een miljoen Libanezen zou kunnen doden in koele bloede, als ze bang zijn dat ze hun belangen zullen gaan verliezen. “Dit zie je tenslotte overal gebeuren in de hele Arabische wereld.”