De afgelopen weken hebben wandelaars op de Nederlandse stranden flessenpost gevonden. De brieven zijn uit Griekenland naar Nederland gekomen. Ze zijn door vluchtelingen woonachtig in Griekse kampen geschreven.

Bijna 1000 vluchtelingen van Samos, Lesbos, Leros, Chios en in Athene hebben in 15 verschillende talen, met name het Arabisch, Farsi en het Engels, brieven geschreven. Daarin vertellen ze over hun leefomstandigheden, hun gevoelens, hun dromen en hun vragen aan mensen in Europa.

De organisatoren willen mensen in Nederland bewuster maken van de situatie waarin vluchtelingen moeten overleven in Griekenland. “Daarom hebben we mensen die leven in overvolle, onveilige en onhygiënische kampen, of als dakloze in Athene, gevraagd te schrijven over hun huidige bestaan. Wij denken dat persoonlijke verhalen een krachtig middel zijn om over te brengen hoe mensonterend de situatie is.”

“Ik wil niet de rest van mijn leven hier in het bos blijven.”

Een vluchteling in Griekenland

‘A letter from Greece’

Op elke brief staat een code waarmee je de vertaling van de brief op de website ‘A letter from Greece’ kunt vinden. Op de website staan ook alle originele versies van de brieven. De mensen kunnen ook op de brieven reageren en de schrijvers en vluchtelingen daar op verschillende manieren steunen.

In een brief geschreven op 15 september door een Syrische vluchteling uit Lesbos lees je: “Toen ik uit Syrië vluchtte, droomde ik ervan om door te gaan met mijn studie. Maar op dit eilandje is geen toekomst. Het enige dat ik wil is doorgaan met mijn studie die ik door Assad heb moeten stoppen. Ik wil niet de rest van mijn leven hier in het bos blijven.”

Iemand anders schreef: “Geachte lezer, we zijn gebroken mensen.”

Volgens Nicole Bischoff van ‘A letter from Greece’ vonden de vluchtelingen het de moeite waard om de brieven te schrijven, toen ze over het idee van deze actie hoorden. “Zij waren dankbaar dat iemand in hun verhaal geïnteresseerd was.” Aldus Bischoff tegen Net In Nederland. Ze hoopt dat “er nog veel brieven gevonden worden en dat mensen een persoonlijke reactie op de brief op onze website achterlaten. Dat is tot nu toe nog maar een paar keer gebeurd.”

“Mensenlevens zijn belangrijker dan grenzen”

In september 2015 beloofde Nederland 8712 vluchtelingen uit de Griekse kampen op te vangen vóór september 2017. Het is nu september 2019, en Nederland liet er slechts 1755 toe. In totaal hadden er 160.000 vluchtelingen uit Griekenland verdeeld zullen worden over de hele EU. Net als Nederland hield geen land zich aan de afspraak, behalve Malta en Finland.

De organisatie roept Nederland dan ook op om meer te doen. “Wij vinden dat Nederland zich aan afspraken dient te houden en mensenrechten moet naleven. Wij kunnen niet toekijken hoe mensen creperen in afschrikkingskampen.  Mensenlevens zijn belangrijker dan grenzen.”

Donderdagavond werd de website www.aletterfromgreece.eu gepresenteerd op het Capital Event in Amsterdam.