Zaterdag vaart in het kader van de Amsterdam Gay Pride weer een kleurige stoet van boten door de grachten. Iraniërs en Marokkanen hebben net zoals vorig jaar hun eigen boten en voor het eerst vaart er ook een biculturele boot. Voor wie is dat belangrijk?

Biculturele boten

Imran Khan Marwat (23) is afkomstig uit Pakistan en woont in Utrecht. Hij studeert geneeskunde en zal zaterdag op de boot van ‘The Colours of Stonewall’ staan. Het is de eerste boot voor de biculturele lhbt'ers gemeenschap in de Gay Pride. En georganiseerd door COC Amsterdam. Dit zal zijn eerste ervaring met de Gay Pride van Amsterdam zijn. Met deze boot wordt de Pride aantrekkelijker voor Imran. Dat komt doordat “het bestuur van de Pride zich steeds meer bezighoudt met diversiteit en inclusiviteit”.

Voorgaande jaren voelde Imran zich niet verbonden met het evenement. “Ik kon mezelf niet identificeren met de mensen op de meevarende boten, waardoor er een afstand voor mij bestond.” Zei hij tegen Net In Nederland.

In 2012 voer een Turkse boot mee tijdens de Pride. En sinds 2014 er is elk jaar een Marokkaanse boot die meevaart. In 2015 er was een voor vluchtelingen. Vorig jaar begonnen de Iraniërs ook mee te doen.

Maar Imran zag zichzelf niet op een dergelijke boot staan. “Ondanks vele overeenkomsten met mijn cultuur, voel ik me prettiger op een boot die al deze gemeenschappen vertegenwoordigd onder de term biculturele lhbt'ers mensen.”

Daarom heeft hij eerder dit jaar de eerste biculturele boot in Nederland op gezet tijdens de Utrechtse Canal Pride. Waar hij ook op gestaan heeft. “Met onze boot laten we vooral zien dat we bestaan, zowel aan de lhbti+-gemeenschap als aan biculturele lhbti+’ers die nog niet uit de kast durven of kunnen komen.”

Belangrijk en leuk event.

Voor Seray. B (26) is afkomstig uit Turkije en woont in Rotterdam. Voor haar is het anders. Ze kan zich met al die boten betrokken voelen, doordat ze ook zaterdag op de boot van haar werkgever staat. Ze doet dat al sinds drie jaar. Ze viert dat ze deel uitmaakt van de lhbt-gemeenschap.

Seray vindt het dapper dat er boten van landen en culturen deelnemen waar homoseksualiteit zijn nog steeds super moeilijk is. “Deelname van deze boten draagt er aan bij dat mensen in Nederland inzien dat de vrijheden die wij hier hebben, in andere landen helaas nog een verre droom zijn.” Zei ze tegen Net In Nederland.

De Pride is volgens haar een belangrijk en leuk event. “Want je staat in een omgeving  waar het grootste deel van de mensen is zoals jij bent, met vergelijkbare dingen te maken heeft. Dat is heel fijn.”

Vrijheid

De Syrische Brayen Sayegh (30) woont in Almere en is vier jaar geleden naar Nederland gekomen. Hij heeft een bijzonder ervaring met de Pride. Het was zijn eerste jaar in Nederland en ging daar met zijn vriend heen toen hij nog in het AZC was. Hij noemt de Pride “de echte vrijheid”.

Op die dag kon Brayan echt zijn vrijheid beleven en trots op zichzelf zijn. “Je voelt jezelf heel normaal. Alle mensen kijken naar je zonder oordelen. Op die dag voelde ik me dat ik er bij hoorde.”

Brayan gaan zaterdag naar Amsterdam. Hij kan de Pride net zoals alle voorgaande jaren niet missen. Hij zei optimistisch: “De homofoben kunnen hier niets doen.” En droomt “dat Syrië op een dag een vrolijke en veilige Pride zal hebben”.