“Het idee was om D66 fractievoorzitter Rob Jetten te bedanken voor zijn positie in de Tweede Kamer ter ondersteuning van Syriërs in Nederland en de weigering om hen uit te zetten.” Zo beschrijft Amer Alomari het initiatief waaraan hij heeft bijgedragen, waardoor afgelopen zaterdag meer dan 150 Syrische nieuwkomers aanwezig waren op het congres van D66 in Breda.

Amer woont vijf jaar in Nederland en werkt sinds anderhalf jaar als communicatiemedewerker bij de gemeente Utrecht. Afgelopen september vroeg hij zijn Syrische kennissen op social media om Rob Jetten op zijn facebook pagina te bedanken voor zijn positieve uitspraak over Syriërs. Die deed hij tijdens de discussie met Forum voor Democratie leider Thierry Baudet over het wel of niet terugsturen van Syriërs.

Velen hebben gehoor gegeven aan Amer’s oproep. Jetten heeft veel reacties ontvangen van Syriërs op zijn pagina. “Hij was onder de indruk van de omvang van de Syrische interactie met zijn uitspraak, maar hij zat in een ongemakkelijk positie binnen zijn eigen partij. Ze waren terughoudend en angstig dat Jetten's pro-Syrische uitspraak de partij zou schaden. Dus het was zijn idee en dat van anderen binnen de partij om Syriërs uit te nodigen voor het partijcongres. Om zo een positief beeld te geven en hun angsten en verwachtingen te delen.” Aldus Amer tegen Net In Nederland.

“Als je het onder Assad overleefde, kun je Nederlanders ook wel aan.”

Sigrid Kaag, minister Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

Politiek gewin?

Nadat Amer begon om samen met de partij de deelname van de Syriërs aan de congres voor te bereiden, wilde hij dat niet alleen Rob Jetten of Tweede Kamerlid Jan Paternotte daarbij aanwezig zouden zijn. Daarom stelde hij de deelname voor van minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), die Arabisch spreekt en in Syrië heeft gewerkt. En van minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) die invloed heeft op het inburgeringsbeleid in Nederland.

Kaag verwelkomde de Syriërs in het Arabisch in “hun land” Nederland. En adviseerde hen om “zich niet gek te laten maken door Nederlandse media” als er gesproken wordt over terugkeer naar Syrië. “Als je het onder Assad overleefde, kun je Nederlanders ook wel aan.”

Hoewel er stemmen opgingen onder Syriërs die zich zorgen maakten dat de partij de Syriërs later zou kunnen gebruiken voor politiek gewin, was het belangrijk voor Amer om te profiteren van de unieke ruimte van D66 om Syriërs deel te laten nemen aan het politieke debat.

Deze ruimte heeft Amer tot nu toe niet gevonden bij andere politieke partijen. Maar hij probeert dat wel te creëren. “Ik behoor tot geen enkele partij, en ik zal samenwerken met elke partij die invloed heeft op het lot van Syriërs in Nederland. Of het nu gaat om integratie of deportatie”, benadrukt Amer.

“het belangrijkste doel van deze Syriërs die deelnamen aan het D66 congres, was om deportatie te voorkomen.”

Amer Alomari

“Een echt beeld”

Ondanks deze zorgen overtrof het aantal Syrische deelnemers aan het congres alle verwachtingen. Volgens Amer willen Syriërs bijdragen aan de Nederlandse samenleving. “Ze willen graag actief deelnemen aan deze maatschappij. Ze willen niet worden gegroepeerd, zoals andere gemeenschappen hebben gedaan.”

Amer verbergt niet dat “het belangrijkste doel van deze Syriërs die deelnamen aan het D66 congres, was om deportatie te voorkomen.” Bashar al Assad is nog steeds aan de macht en de risico's voor hun leven in Syrië blijven bestaan. “Onze deelname aan dergelijke politieke activiteiten zal invloed hebben op de politiek en het gedrag van het IND. We hebben een echt beeld kunnen gegeven van onze aanwezigheid in Nederland.”

Na afloop van het D66 congres is Amer heel tevreden. Hij vertelt aan Net In Nederland dat hij blij is met de uitkomst: “We hebben van beleidsmakers gehoord dat ze er voor ons zullen zijn en onze deportatie niet zullen toestaan. Dit is zeer geruststellend. Nu kunnen we onze integratie voortzetten en hebben we meer vertrouwen in onze toekomst hier.”