Op 31 december om klokslag 12 uur ’s nachts is het zo ver: dan vieren wij het begin van het nieuwe jaar. Ken jij deze Nederlandse Oud en Nieuw gewoontes al?

Fijne jaarwisseling!

De laatste keer dat je iemand ziet in 2019, kan je “Fijne jaarwisseling!” zeggen.  Daarmee wens je iemand een prettige Oud en Nieuw toe. Dat kan ook al een paar dagen voor oudejaarsdag.

Eten.

Op dit speciale feest kan lekker eten natuurlijk niet ontbreken. Nederlanders zijn dol op oliebollen, met of zonder rozijnen en met heel veel poedersuiker. Andere populaire lekkernijen zijn appelflappen en appelbeignets. Wie het durft kan de oliebollen thuis maken, maar makkelijker is om een grote zak te halen bij de oliebollenkraam. Heerlijk!

's Avonds.

Dan zit de hele familie samen op de bank spelletjes te spelen of televisie te kijken. Op oudejaarsavond zijn de oudejaarsconferences altijd erg populair. Daarin blikt een cabaretier terug op het hele jaar. Natuurlijk moeten ze wel op tijd klaar zijn. Een paar minuten voor 12 komt de klok in beeld, zodat je samen kan aftellen.

Gelukkig Nieuwjaar!

Om 12 uur is het moment waar je letterlijk de hele avond op hebt gewacht. De champagne wordt ingeschonken, je feliciteert elkaar, de vuurpijlen worden afgestoken: het nieuwe jaar is begonnen.

Vuurwerk, heel veel vuurwerk.

Om klokslag 12 uur begint men massaal met vuurwerk afsteken. Officieel mag er alleen tussen 18.00 en 02.00 vuurwerk worden afgestoken. In sommige gemeentes mag zelfs helemaal geen vuurwerk af worden gestoken. Er zijn dan speciale vuurwerkvrije zones. Dit omdat veel dieren, kinderen, maar ook volwassenen het vuurwerk helemaal niet fijn vinden.

Vreugdevuur.

In sommige plaatsen in Nederland wordt ’s nachts een vreugdevuur aangestoken. Bij deze vuren komt de hele buurt samen om het nieuwe jaar te vieren. Een vreugdevuur heeft een symbolische betekenis. Het moeizame verleden wordt verbrand, zodat iedereen een frisse start kan maken.

Nieuwjaarsduik.

Terwijl de meeste mensen nog liggen te slapen, is er ook een grote groep die op 1 januari in de buitenlucht in het water springt. De grootste Nieuwjaarsduik vindt plaats in Scheveningen. Daar rennen mensen 's middags de ijskoude zee in.

De beste wensen.

De eerste keer dat je iemand weer ziet in het nieuwe jaar, kan je “De beste wensen!” zeggen. Je wenst iemand dan een fijn jaar toe. Doe dit bijvoorbeeld op de eerste dag dat je weer naar je werk of studie gaat.

Thuis op de bank.

Op 1 januari zijn veel mensen moe, en hebben ze geen zin om te koken. Er wordt daarom massaal eten besteld. Hard werken dus voor bezorgers en restauranteigenaren, maar gelukkig krijgen ze op deze dag vaak extra fooi. Voel je niet bezwaard als je op 1 januari geen zin hebt om uitgebreid te koken. Blijf net als de rest van Nederland lekker thuis, met een pizza of afhaalchinees op de bank.